Vlekje! Help!

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3734
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Post by SquAdmin »

sfeyenoord1 wrote:En is een Canon EOS 350D een fullframe of niet?
Nee, EOS350D, 400D, 20D en 30D hebben allemaal een 1.6 cropfactor. Let daarop als je een schoonmaaksetje koopt, ze bestaan namelijk in verschillende maten!
Greetz,

Patrick
User avatar
sfeyenoord1
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1567
Joined: 05 Mar 2006, 17:40
Type of spotter: An enjoying one
Location: Boskoop (Zuid-Holland, Nederland)
Contact:

Post by sfeyenoord1 »

Okee bedankt iwan! Maar ook in dat green clean packet zitten swabs, maar volgens mij is zon mini-vacuum cleaner veel werk of heb ik dat mis?

En squadmin van de 1.6 factor wist ik maar van of dat dan fullframe was of niet weer niet, bedankt!!!
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

Hi Stefan,

Een stukje uitleg over cropfactor en sensor size lijkt me hier wel op z'n plaats.....

Vroeger, toen iedereen nog foto's en dia's maakte, produceerden de kleinbeeldcamera's (lees: gangbare spiegelreflexcamera's / SLR) beelden van 36mm x 24 mm. Inderdaad, precies de grootte van een negatief of dia. De lenzen en de camera's waren zo gebouwd dat er precies genoeg licht door de lens viel om het hele stuk film van linksboven tot rechtsonder helemaal te belichten.

Dezelfde lenzen van toen gebruiken we nu op digitale camera's, en deze belichten nog steeds een oppervlakte van 36mm x 24mm. Het feit wil echter dat de sensor van jouw EOS-350D een formaat heeft van 22.2 x 14.8 mm, en dat het licht uit de lens dus voor een deel boven en naast je sensor valt. Jouw sensor registreert dus alleen het middelste deel van het beschikbare plaatje.

Je kunt het vergelijken met een ouderwetse foto waar je de buitenste randen vanaf knipt. Als je deze uitgeknipte foto aan een onwetend persoon laat zien dan lijkt het voor hem net of de foto met een veel grotere lens is gemaakt. Logisch, want het onderwerp vult de uitgeknipte foto veel meer. Je hebt de foto als het ware gecropped.....

En dat is waar de term "cropfactor" vandaan komt. Jouw kleine sensor cropt het middelste gedeelte uit het beschikbare beeld dat je ouderwetse lens genereert. Om precies te zijn knipt het 22.2mm uit de beschikbare 36mm. En laat 36mm nou precies 1,6x zo groot zijn als 22,2mm. Nou weet je dus waar de 1,6x cropfactor vandaan komt (EOS-30D, EOS-400D etc). Een full-size sensor dekt dus de volledige 36mm x 24mm die door de lens komt, en is dus 1:1 ten opzichte van de ouderwetse negatieven en dia's. Bij een full-size sensor is dus geen sprake van een cropfactor, en presteren de lenzen dus zonder ogenschijnlijke vergroting (EOS-1Ds II en EOS-5D). Alleen de EOS-1D Mark II en III hebben een 1.3x cropfactor omdat ze een 28.7 x 19.1 mm sensor hebben.

Zo, nu weet je dat ook weer !

En wat die stofzuiger betreft, daar zitten inderdaad ook een paar "swabjes" bij. Niet 12 zoals bij de originele Sensor Swab, en ook al voorgedrenkt in een geseald zakje. Die stofzuiger is een plastic buisje dat je tot vlak voor je sensor moet houden. Ontzettend gepruts met een klein onhandig plastic buisje en een bus drijfgas.

Nou, veel succes met je keuze.

Doej,
Iwan
User avatar
sfeyenoord1
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1567
Joined: 05 Mar 2006, 17:40
Type of spotter: An enjoying one
Location: Boskoop (Zuid-Holland, Nederland)
Contact:

Post by sfeyenoord1 »

Hoi iwan echt bedankt voor het verhaaltje! Zelf uit toch voor die green clean set gegaan om te kijken wat nou eigenlijk het makkelijkst is, idd is de stofzuiger gepruts, maar kan het ook nuttig zijn. Wat bij die stofzuiger opviel is dat je hem echt dichtbij het stof moet houden. Maar nu weet ik wel een beetje wat ik wil, ook de swabs gebruikt aangezien er allerlei kleine vuiltjes opzaten, en het een aardig werk was om het met die stofzuiger te doen, en die swabs werkt echt veel beter, al kan die stofzuiger volgens mij ook erg handig zijn voor allerlei hoekjes en randjes waar de swabs het vuil slecht vandaan halen. En je hoeft inderdaad nergens bang voor te zijn zolang je maar wel voorzichtig blijft doen, zo'n sensor reinigen is echt niet moeilijk! :P En dat stukje over cropfactor etc is zeker tof van je dat je dat hebt geplaatst! Tnx!!!
User avatar
sfeyenoord1
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1567
Joined: 05 Mar 2006, 17:40
Type of spotter: An enjoying one
Location: Boskoop (Zuid-Holland, Nederland)
Contact:

Post by sfeyenoord1 »

Van het weekend sensor swabs besteld, dat stofzuigertje is ercht een gekl**t, de bijhorende swabs daarvan gebruikt, het stofzuigertje kan mischien overigens wel handig zijn voor het spiegelhuis of iets dergelijks.
Post Reply

Return to “Photography”