UV Filters Hot or Not

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
Venz
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 342
Joined: 06 Sep 2002, 17:27
Type of spotter: Retired type of spotter, but mostly photos.
Location: Gilze-Rijen AB.

UV Filters Hot or Not

Post by Venz »

In diverse topics wordt er gesproken dat het gebruik van een UV filter absoluut uit den boze is. Het zou alleen maar het resultaat negatief beïnvloeden. Dit alles wordt onderbouwd met het gegeven dat de lens elementen in een objectief helemaal op elkaar zijn afgestemd, en zo'n UV filter, dat je daar dan nog eens voor schroeft is dat niet. Kortom: NIET DOEN DUS. (volgens een aantal anti-filter fanatici)

Nu vraag ik mij, als UV filter gebruiker (ja, ze bestaan nog op dit forum), af: Kan bovenstaande theorie gestaafd worden aan harde praktijkvoorbeelden. Met andere woorden: Ik wil wel eens overtuigend bewijs zien of een UV filter wel degelijk ZICHTBARE achteruitgang betekend voor de kwaliteit van de foto's.

Mijn enige reden om een filter op mijn objectief te plaatsen is de bescherming van mijn frontlens. Dit is iets wat ik al 20+ jaar doe bij mijn objectieven. En natuurlijk, ik heb het ook zonder UV filter geprobeerd, maar ik kon geen significante verbetering waarnemen.

Dus.... wie overtuigd mij er van om dat stukje glas van mijn objectiefjes te schroeven? Wie kan de 1e wet van Bogels (sorry Iwan, moet het toch een naampje geven ;)) hard maken?
User avatar
evhest
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1644
Joined: 04 Jul 2004, 16:37

Re: UV Filters Hot or Not

Post by evhest »

In mijn overtuiging zorgt een UV-filter absoluut voor kwaliteitsverlies. Het is een restant uit het analoge verleden... Ik heb in twintig jaar tijd nog nooit een frontlens vernield. Ik kies dus voor voorzichtigheid boven een extra - en in mijn ogen nutteloos - stuk glas.

Ik onderbouw dat verder niet met foto's. Ik vraag mij namelijk af waarom je niet gewoon zelf de proef op de som neemt. Ga op Schiphol langs de baan en trek een serie platen met en zonder filter en trek je eigen conclusies. Ga niet af op wat anderen voor waar aannemen. Wellicht vind jij jouw foto's zelfs mooier mét filter.
Answers will be questioned.....
User avatar
Redskin
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1277
Joined: 01 Jul 2003, 16:22
Type of spotter: a serial is just paint to brighten up an aircraft
Subscriber Scramble: Digitaal
Location: 10 miles from Gilze Rijen
Contact:

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Redskin »

Ik ben het met Evhest eens, het enigste filter wat ik wel eens voor mijn lens zet is een pol filter. Om ze als bescherming te gebruiken vind ik persoonlijk onzin, voorzichtigheid (en standaard gebruik van een zonnekap) is voor mij voldoende (heb nog nooit een frontlens beschadigd).
John
Image
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3734
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Re: UV Filters Hot or Not

Post by SquAdmin »

Venz vraagt om een praktijktest over dit onderwerp. Nu kan iedereen wel aanvoeren dat het voor de hand ligt dat de kwaliteit achteruit gaat, maar deze theorie zou in principe simpel te bewijzen moeten zijn.

Ik ben ook wel nieuwsgierig naar zo'n test. Sinds vorig jaar ben ik gestopt met het gebruik van UV-filters en ik kan geen significant verschil in kwaliteit ontdekken.
Greetz,

Patrick
User avatar
Trabanti
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 787
Joined: 30 Jul 2004, 15:19
Type of spotter: Type O, negative
Subscriber Scramble: Nu niet
Location: Wherever I may roam

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Trabanti »

Boven bepaalde hoogtes is het wel aan te raden omdat de atmosfeer dan onvoldoende UV-straling filtert (Axalp b.v.). Koop wel een goed merk, dan heb je nauwelijks kans op enig negatief effect (B&W b.v.) en gebruik bij groethoeklenzen slim-line filters (tenminste als je het hele glas gebruikt, dus bij een 35mm formaat sensor in je camera of specifieke objectieven voor APS-C formaat zoals Canon de EF-S serie heeft). Verder is het heel persoonlijk, en zoals altijd: Garbage in, garbage out! Dus bij een 'goedkopere' lens zal het niet zoveel uitmaken.. Succes!
Rome has Bufalotta, Arizona has alotta BUFF..
User avatar
Andras
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1108
Joined: 20 Jul 2008, 11:18
Type of spotter: Photo only
Location: Bearing 210 from EHLW 70 NM
Contact:

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Andras »

Lastig te recreëren, je kunt het inderdaad beter zelf ervaren. Het zal voor elke lens zo'n beetje anders zijn. Iemand zal vast wel voldoen aan je vraag, nieuwsgieriheid hier kennende. Mijn tip is: lijm je zonnekap vast, je hebt hem altijd nodig, zelfs in het donker. (met andere woorden gebruik hem altijd, behalve als je je tas inpakt en zeker weet dat je hem niet meer nodig heb. Er kan van alle kanten licht of reflectie in het vizier komen, zelfs als het licht van achter komt! Dat kan weer ergens op reflecteren.

Greetz,

[ Post made via Mobile Device ]
Groet,

Andras Brandligt
My images at AirTeamImages.com
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Iwan Bogels »

Hi Venz,

Ik vind het een goeie vraag hoor...... Om het vergeljken van appels en peren tegen te gaan kun je het beste zélf experimenteren met je eigen apparatuur. Dan heb je altijd dezelde omstandigheden, én hetzelfde glaswerk. Let daarbij vooral op lichtafval in de hoeken, belichting in het algemeen (verlies je een 1/3e stop ?), wat doet de kleur en vooral de scherpte aan de randen. Fotografeer bijvoorbeeld eens milimeter papier op afstand, en kijk of je verschil ziet in de doortekening van de lijnen. Wederom is het daarbij van belang de randen van je beeld in de gaten te houden, omdat daarbij het licht extra heftig gebroken gaat worden.

Ik weet niet of het handig is om in de extremen van je lens te gaan werken (op halve meter afstand scherpstellen, of maximaal diafragmeren). Dat zou het resultaat extra kunnen beinvloeden. Maar misschien is het ook juist wel precies wat je probeert te bereiken.

Doe je best, en vooral, deel je bevindingen.

Groetjes,
Iwan (die niet kan testen omdat hij geen filters heeft)
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
Venz
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 342
Joined: 06 Sep 2002, 17:27
Type of spotter: Retired type of spotter, but mostly photos.
Location: Gilze-Rijen AB.

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Venz »

Even voorop gesteld dat ik altijd voorzichtig ben met mijn spullen, dus ook met de frontlenzen van mijn objectieven. Met of zonder UV filter. Natuurlijk zit er vaak een zonnekap op mijn objectieven die de klappen op kan vangen, maar vastlijmen van mijn zonnekappen is echt pure onzin. Er zijn namelijk situaties waarin ik er bewust voor kies om geen zonnekap te gebruiken. Zelfs bij het maken van luchtvaart foto's. Dan vind ik het fijn om een filtertje op mijn objectief te hebben, een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Misschien ben ik dus zelfs wel té voorzichtig ;)

Toch ben ik benieuwd waarom mensen hier zo hard lopen te schreeuwen dat een UV filter not done is. Dat maakt mij nieuwsgierig naar harde feiten. De theorie snap ik volledig. En ook dat een UV filter in ons kikkerlandje maar weinig meerwaarde heeft ten opzichte van hoger gelegen oorden.

Natuurlijk heb ik de proef op de som genomen en foto's met en zonder gemaakt. Echter zonder significante verschillen. Ik gebruik overigens alleen UV filters van goede kwaliteit (B+W en Hoya), en slim-filters op de groothoek objectieven. Dus...de vraag is niet veranderd. Ik ben benieuwd naar harde bewijzen, ik kan ze zelf nl. niet genereren. :D
User avatar
Herbertvh
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 385
Joined: 06 Sep 2002, 00:02
Contact:

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Herbertvh »

Denk even mee.

Wat een UV-filter wenselijk doet is:
1. UV-licht uit je foto's filteren. UV-licht zie je weliswaar niet, maar heeft wèl invloed op je foto's, zowel op kleur als op scherpte. Hoe hoger je komt (berggebieden bijvoorbeeld) of hoe zonniger de dag, hoe meer UV-licht, hoe blauwer je foto's en vaak ook hoe onscherper. Dat laatste is wat een UV-filter tegengaat.
2. Wat ieder filter verder kan doen is de frontlens van je objectief beschermen.
En hiermee is meteen zijn nut bepaald.

Wat ieder filter (niet eens specifiek een UV-filter) echter onwenselijk ook doet is:
1. Een extra laagje voor je lens creëren. Als het filter kwalitatief niet goed is kan je hierdoor kleurzwemen krijgen, onscherpte en flares.
2. De lengte van de lens verlengen. Het is vooral bij groothoeklenzen mogelijk dat de rand van een filter nog nèt binnen het kader van de sensor valt. Dit kan dan donkere hoeken opleveren. Bij gebruik van telelenzen en/of van camera's met een cropfactor groter dan 1 zul je dit effect praktisch nooit zien.

Zoals met zoveel zaken in de fotografie moet je dus zelf bepalen of je op basis van bovenstaande argumenten een filter gebruikt of niet. Een filter kan onder bepaalde omstandigheden zeer zeker heel nuttig zijn. Ik ben het dan ook niet eens met diegenen die zeggen dat je nooit een (UV) filter zou moeten gebruiken - ze weten niet wat ze hierdoor aan kwaliteit kunnen missen. Maar maak je keuze voor een filter, kwaliteit en omstandigheden met beleid.

Volgens mij niet precies het antwoord wat je wil hebben, maar succes met testen. Voor een goede indicatie zul je inderdaad zelf met jouw apparatuur en omstandigheden aan het testen moeten slaan. Voor zover dit helpt: ik heb wèl op bijna al mijn lenzen een UV-filter zitten. Bewust.
Enjoy!
User avatar
Key
Site Admin
Site Admin
Posts: 11186
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: U bet
Location: ex EHAM

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Key »

Venz wrote:Toch ben ik benieuwd waarom mensen hier zo hard lopen te schreeuwen dat een UV filter not done is.
Er zijn altijd mensen die dingen hard schreeuwen op forums. Doorgaans zijn dit niet de waardevolste bijdragen.
Een aantal sterke voorbeelden van wat wèl waardevol is staan hierboven.

Erik
Engines Turning Or People Swimming
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3734
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Re: UV Filters Hot or Not

Post by SquAdmin »

Key wrote:Een aantal sterke voorbeelden van wat wèl waardevol is staan hierboven.
Ik zie anders alleen theoretische onderbouwingen en geen praktijkvergelijking waar de topicstarter om vraagt.
Greetz,

Patrick
User avatar
Glidepath
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1928
Joined: 25 Mar 2006, 12:04

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Glidepath »

testen met een statief eronder en mik op een stilstaand object.
op diverse afstanden, en bij
div. lensopeningen

met en zonder filter.
@ iwan, leen een set filters, dan kun ook YOU meetesten. ;-)

Ik ben op basis van eigen ervaring nog steeds niet echt overtuigd dat marginale onscherptes zouden komen door het filter of door (geringe) front -of backfocus van het objectief zelf.
Ik hou mijn filters gewoon achter de hand en heb alleen top-spul in huis. (te lui om ze op mijn nwe lenzen te zetten en idd altijd voorzichtig)

tot slot, beste topicstarter, mail je vragen eens naar B&W en Hoya, én naar de bekende fotomaandbladen!

benieuwd
Hoera d'revolutie, 't is eindelijk zover', maar de nwe leiders blijken net zo autoritair
User avatar
Venz
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 342
Joined: 06 Sep 2002, 17:27
Type of spotter: Retired type of spotter, but mostly photos.
Location: Gilze-Rijen AB.

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Venz »

Er zijn altijd mensen die dingen hard schreeuwen op forums. Doorgaans zijn dit niet de waardevolste bijdragen.
Gniffel.
Ik zie anders alleen theoretische onderbouwingen en geen praktijkvergelijking waar de topicstarter om vraagt.
Inderdaad. Het theoretische verhaal is mij geheel duidelijk. Ook het nut van een UV filter overigens. Maar de harde bewijzen ontbreken.
beste topicstarter, mail je vragen eens naar B&W en Hoya, én naar de bekende fotomaandbladen!
Ik denk niet dat B&W of Hoya hier onafhankelijke informatie over gaan verstrekken. Die zullen natuurlijk altijd zeggen dat er geen "negative side-effects" zijn bij het gebruik van een UV filter. Het stellen van de vraag bij wat fotomagazines zou nog wel eens wat op kunnen leveren. Ik ga een poging wagen.

Neemt niet weg dat ik nog steeds een ieder die fel tegenstander is uit te nodigen om met bewijs te komen ;)
User avatar
evhest
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1644
Joined: 04 Jul 2004, 16:37

Re: UV Filters Hot or Not

Post by evhest »

Ik ben geen fel tegenstander van UV-filters, dus..... :wink:
Answers will be questioned.....
User avatar
Zipper
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 460
Joined: 31 Jul 2005, 01:42
Type of spotter: F3
Location: Tilburg (EHGR), the Netherlands
Contact:

Re: UV Filters Hot or Not

Post by Zipper »

Hi...

Misschien dat hier het een en ander te vinden is:
http://lenstip.com/113.1-article-UV_filters_test.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Grtz.
Zipper.
Nikon D300, D700 & D3, AF-S 70-200ED 2.8 VRII, AF-S 24-70ED 2.8, AF-S 300ED 4.0, TC-17E II.
Post Reply

Return to “Photography”