50D contra 40D

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
RogerS
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 199
Joined: 20 Oct 2006, 16:18

50D contra 40D

Post by RogerS »

Op sommige fora is men niet echt te spreken over de beeldkwaliteit van de Canon 50D, ook de test op DPreview was niet echt wat ervan verwacht was. Nu zegt mij dit allemaal weinig (hogere iso waarden als 100 of 200 en zo gebruik ik nooit, bijvoorbeeld, dus ruis in de 1600 iso doet me niet veel. Wel is het volgende (voor mij) van belang. Is de AF beter of vergelijkbaar met de 40D? Vervolgens, de 50D heeft 5 mp meer (15 ipv 10), maar volgens de testen geven de pixels van de 50D minder detail weer dan die van de 40D. Als ik een 50D aan zou schaffen zou dat voornamelijk zijn om meer te kunnen croppen, maar als de 50D daarin tegenvalt (zachtere beelden geeft), is de camera dus niet helemaal wat ik verwacht had. Heeft iemand zowel een 40 als een 50 gebruikt om vliegtuigen te fotograferen, en hoe beviel dat? Voegen die extra 5 mp wat toe of niet? Gr Roger
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3735
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Re: 50D contra 40D

Post by SquAdmin »

Heb je links naar die forumtopics waar men het over ruis heeft? Ik speel namelijk ook met de gedachte om een 50D aan te schaffen en ik vind lage noise levels wel een grote pre.
Greetz,

Patrick
Woody
Posts: 6
Joined: 22 Jan 2009, 17:31
Type of spotter: WO-2 en algemeen

Re: 50D contra 40D

Post by Woody »

Een goede vraag m.i. Sommige sites hebben een Nikon belang en doen er alles aan de 50D af te branden. Andere sites met ervaringen van 50D bezitters zijn uitermate lovend over de camera. Er is ook een Belg die samen met z'n vader een 50D heeft gekocht en zeer ontevreden is. Verder gegoogle levert toch wat leuke info op van "vogelaars" ( nee niet die minister !) . Vogels zijn wat kleiner dan vliegtuigen, maar de opname eisen zijn vaak vergelijkbaar. Mijn 40D heb ik inmiddels goed verkocht ( destijds gekocht met leuke cash back) en ik twijfel nu tussen een gebruikte 5D of een nieuwe 50D. De 40D is inmiddels gezakt tot ongeveer € 600 en de 50D doet ongeveer € 980 . Een tweede hands 5D (1) doet rond de € 1000. Mijn glasservies is voor beide bruikbaar. Het verschil in snelheid weet ik. Wat ook ik graag wil weten is een praktische ervaring met de 50D bij luchtvaartfotografie. Verder lijkt mij de mogelijkheid van AF micro adjustment tenminste € 200 waard > heeft iemand daar ervaringen mee > d.w.z. krijg je een ( vermeende) front of backfocus bij een bepaalde lens er uit ?
Last edited by Woody on 22 Jan 2009, 19:15, edited 2 times in total.
RogerS
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 199
Joined: 20 Oct 2006, 16:18

Re: 50D contra 40D

Post by RogerS »

Bekijk de test op DPreview maar even, daar worden de meeste minpunten al genoemd. Heb geen andere links voorhanden, maar er zijn er velen. Maar of ze ook allemaal zijn gemaakt door lieden die er verstand van hebben, of door luitjes die in de stralende zon met 800 iso bij 1/1000 ste op F22 werken weet ik niet. Heb hem alleen nodig voor het maken van vliegtuigfoto's met lange lens op lage iso. Gr Roger

50D of 5D, dat weet ik niet. Heb zelf een 5D, en die gebruik ik alleen als ik het object er randje randje inkrijg. Zodra ik moet croppen gebruik ik de 40D, en als het echt snel moet, de 1Dmk2N. Ja, een hele uitdragerij, ik weet het. Ik zelf vind de 5D mijn minst prettige camere, deels omdat ik niet echt zit te wchten op full frame, deels omdat de camera nogal veeleisend is voor de objectieven. Heb goed spul, maar moet toch altijd zorgen dat ik F8 gebruik, anders krijg je donker(der)e hoeken op de 5D, en daar heb ik enorm de pest aan. Maar bij gebruik van de 15 mm, of de 17, dan is de 5D uitermate bruikbaar. Maar nogmaals, zou ik in jouw geval voor de 5 of de 50 gaan????????????
Woody
Posts: 6
Joined: 22 Jan 2009, 17:31
Type of spotter: WO-2 en algemeen

Re: 50D contra 40D

Post by Woody »

tja , daar schiet ik weinig mee op, aangezien ik geen zin heb een FF er bij te kopen voor het geval ik dat nog eens nodig zou hebben. Een leuke site is overigens
http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_50d" onclick="window.open(this.href);return false;
waar wat 50D plaatjes staan.
Laten we wachten tot 50D bezitters/spotters zich melden met ervaringen en vergelijkingen. Een hot item is overigens een mogelijke prijsverlaging ( crisis ?) of een leuke cash back. Wel naar als je voor de volle mep een 50D koopt en een maand later € 150 zou hebben teruggekregen.
RogerS
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 199
Joined: 20 Oct 2006, 16:18

Re: 50D contra 40D

Post by RogerS »

Maakt niet uit hoe duur of goedkoop hij is. Als hij niet goed is, dan hoef ik hem helemaal niet. En als hij wel goed is, dan maakt de prijs me weinig uit. Ben alleen bang dat er in de zomer alweer een opvolger gaat komen. Had de 40D nog niet gekocht of hij werd vervangen. Geeft toch aan dat je door Canon weer in de maling was genomen. Net als met de 30D
User avatar
DJdeRidder
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1831
Joined: 12 Mar 2004, 15:24
Type of spotter: F4 Mil
Subscriber Scramble: DJdeRidder
Location: Maarssen
Contact:

Re: 50D contra 40D

Post by DJdeRidder »

RogerS wrote:Ben alleen bang dat er in de zomer alweer een opvolger gaat komen. Had de 40D nog niet gekocht of hij werd vervangen. Geeft toch aan dat je door Canon weer in de maling was genomen. Net als met de 30D
Sja dat heb je nou eenmaal met camera's in de consumentenmarkt. De doelgroep is groot en de concurrentie ook, dus moet je als camerafabrikant meegaan met de ontwikkelingen en regelmatig nieuwe camera's uitbrengen met een snufje extra. Een jaar geleden was de 40D echt een top camera in zijn klasse, waarom zou dat opeens veranderen als er een nieuw model (50D) wordt uitgebracht? Om dat nou 'in de maling genomen worden' te noemen gaat misschien een beetje te ver..

Ik hou je niet tegen als je geen 50D koopt omdat je snel een 60D verwacht, maar na de 60D komt de 70D en ik kan je nu al vertellen dat wordt een mooi cameraatje hoor.. :wink:
Check Out My New FLIGHT Coffee Table Book
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3735
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Re: 50D contra 40D

Post by SquAdmin »

Wel interessant dat dit topic gestart is. Als ik dat artikel van DPReview zo lees is de conclusie dat de EOS50D eigenlijk teveel megapixels heeft en dit ten koste gaat (alhoewel minimaal) van de resultaten. Zelfde verhaal heb ik een jaar of twee geleden al gelezen over de pocket camera's, waarbij 6 megapixel het optimum schijnt te zijn.
Woody wrote:Een hot item is overigens een mogelijke prijsverlaging ( crisis ?) of een leuke cash back. Wel naar als je voor de volle mep een 50D koopt en een maand later € 150 zou hebben teruggekregen.
Hmm, Canon wil z'n prijzen juist verhogen om het opgelopen koersverschil tussen euro en yen te compenseren. Of dat slim is ten tijde van een flinke recessie is de vraag...
Greetz,

Patrick
Woody
Posts: 6
Joined: 22 Jan 2009, 17:31
Type of spotter: WO-2 en algemeen

Re: 50D contra 40D

Post by Woody »

Is dat niet een beetje kort door de bocht ? De 30D ( die nauwelijks beter was dan de 20D) werd binnen 16 maanden vervangen door de 40D die echt een opvolger was van de 20D. De kopers van een 30D voelden zich toen terecht flink in hun kuifje gepikt ( ook qua prijsvergelijking). Dit als opmerking over het in de maling nemen van kopers. De vraag was echter of er gebruikerservaringen zijn in dit forum m.b.t. een 50D en dan met name in de luchtvaartfotografie.
Last edited by Woody on 23 Jan 2009, 10:44, edited 1 time in total.
E. Schoonderwoerd
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 98
Joined: 13 Mar 2003, 19:42
Subscriber Scramble: E. Schoonderwoerd

ja er zijn gebruikerservaringen

Post by E. Schoonderwoerd »

Heb zelf de overstap van een 30D naar 50D gemaakt. Wereld van verschil. Met name t.a.v. de autofocus.

Qua extra pixels en het hebben van teveel pixels is het maar de vraag hoe en wat je beoordeelt.

Wil je de kwaliteit van een 50D plaat afzetten tegen die van een 30D of 40D zal je bijvoorbeeld bij het bekijken van de foto's, de foto van de 50D wel terug moeten brengen tot hetzelfde formaat als die van een 30D of 40D. Dan ben je appels met appels aan het vergelijken. Een 100% plaat van de 50D vs een 100% van een 30 of 40D is appels met peren, omdat je als het ware meer inzoomt c.q. een en ander op pixelniveau gaat benaderen.

Als je dat doet en je zit ook nog met je neus op de monitor (wie gaat er normaal gesproken met zijn neus op een poster van ruim een meter zitten?) dan kunnen de resultaten tegenvallen.

Doordat je meer pixels hebt en geneigd bent hier ook naar te kijken (op 100% niveau) zie je veel sneller 'afwijkingen'. Afwijkingen die er bijvoorbeeld ook bij een 30D of 40D kunnen zijn, maar die niet direct opvallen omdat je als het ware minder inzoomt. Vergelijk het bijvoorbeeld met een zetten van een rechte lijn. Zo op het oog lijkt de lijn misschien recht, echter als je die onder een microscoop houdt zie je dat die lijn toch niet zo recht is. Je kan het ook vergelijken met een afdrukje van 10x15 tussen een kleinbeeldcamera van bijvoorbeeld 4 mp of de 50D. Op het formaat 10x15 zal de kleinbeeld vermoedelijk net zo goed scoren. Anders wordt het als je de foto groter maakt. Omgekeerd geldt ook. Jullie zullen ongetwijfeld weleens op je beeldscherm foto's hebben gezien, die er uiteindelijk als A4 print beter uitkomen dan de (grotere) afbeelding op het scherm.

Indien je derhalve op pixelniveau (100%) gaat kijken, zal je zien dat een aspect van bewegingsonscherpte ogenschijnlijk sneller om de hoek komt. Breng je de foto weer terug op formaat van een 30D of 40D is een en ander weer precies gelijk.

Dit voor wat betreft de opmerkingen dat de 50D wellicht geen scherpe foto's zou kunnen maken.

Qua ruisniveau kan ik een en ander niet met een 40D vergelijken, maar ja, indien wij de vliegtuigen (nachtshots wellicht daargelaten) met 1600 iso over hoger moet schieten, laat het weer dusdanig te wensen over dat je waarschijnlijk toch niet wil fotograferen.

Voor wat betreft detail. Ja, ik zou zeggen oordeel zelf. Hieronder een paar originele platen gevolgd met een 100% crop.

Mijn conclusie is in ieder geval dat de 50D een topcamera is (met heel veel extra's), maar dat bij een vergelijk wel appels met appels vergeleken moet worden en niet appels met peren. Indien je een 40D hebt zal de overstap wellicht niet zoveel brengen, maar ten opzichte van de 30D wel.

Dit is slechts mijn bescheiden mening.

Image

Image

Image

Image


PS: bij het bekijken van de previews oogt de Tor minder scherp dan ik hem heb. Wellicht met compressie voor het web te maken. In ieder laat de crop het detail naar mijn mening goed zien, zo ook bij de foto's van het horloge.
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: 50D contra 40D

Post by Iwan Bogels »

Woody wrote:Is dat niet een beetje kort door de bocht ? De 30D ( die nauwelijks beter was dan de 20D) werd binnen 8 maanden vervangen door de 40D die echt een opvolger was van de 20D. De kopers van een 30D voelden zich toen terecht flink in hun kuifje gepikt ( ook qua prijsvergelijking). Dit als opmerking over het in de maling nemen van kopers.
Hi Woody,

Kijk even onderaan op http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_30D en stel dan je verhaal even bij. De 40D is anderhalf jaar na de 30D geintroduceerd. Da's dus 16 maanden later, en niet 8 maanden zoals je zelf aangeeft.

Ter overweging: De kwaliteit van oude(re) camera's vervalt niet met de introductie van nieuwe modellen.

Groetjes,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
Alpha Kilo One
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 4451
Joined: 25 Apr 2005, 16:17
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble: Jein 😉

Re: 50D contra 40D

Post by Alpha Kilo One »

Sommige sites hebben een Nikon belang en doen er alles aan de 50D af te branden
Op bovenstaande opmerking wil ik toch even reageren. Niet als negatief commentaar, maar ik heb sterk de indruk dat JUIST Nikon-gebruikers deze zinsnede zouden kunnen gebruiken.
Als het toch over "afbranden" gaat, is Canon echt niet als eerste aan de beurt!
En nee, ik gebruik géén Canon, en óók géén Nikon.

Ronald
"Nix bliev wie it es"
Woody
Posts: 6
Joined: 22 Jan 2009, 17:31
Type of spotter: WO-2 en algemeen

Re: 50D contra 40D

Post by Woody »

Wat een fraaie reactie van een 50D gebruiker; kijk, daar heb ik wat aan . Hopelijk komen er nog meer ervaringen ( en opnamen). Bedankt Iwan voor de correctie> de tijd gaat soms snel.
a1rliners_2005
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 425
Joined: 21 Sep 2005, 11:17
Subscriber Scramble: a1rliners_2005
Contact:

Re: 50D contra 40D

Post by a1rliners_2005 »

Misschien heb je hier iets aan:
Ik heb beide camera's en stel voor dat je zelf maar even gaat proberen.
Morgen ben ik van plan om naar Schiphol te gaan. Als je interesse hebt stuur maar even een PM.
Neem je eigen lenzen en geheugenkaartjes mee :!:
Daarna wil je misschien op dit forum een prachtige of slechte review schrijven :wink:
cheers,
Etienne Jong
Image
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3735
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Re: 50D contra 40D

Post by SquAdmin »

Hoe is die test afgelopen? Ben wel nieuwsgierig...
Greetz,

Patrick
Post Reply

Return to “Photography”