Tweedehands camera's en lenzen

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2384
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble Magazine: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Tweedehands camera's en lenzen

Post by Iwan Bogels »

con-v wrote:Tweedehans zie ik niet zitten, of het moet van iemand zijn die ik ken. Stoten, vallen en stof zijn zo van die dingen die een camera moet doormaken.
Hallo allemaal,

Naar aanleiding van bovenstaande quote uit een ander topic zou ik graag eens een item over tweedehands apparatuur bespreken. Ik heb daar zo mijn eigen visie op, maar vraag me af of ik de enige ben die er zo over denkt. Lees mee en laat eens weten hoe jullie er over denken.

Mijn mening:

Ik snap niet zo goed waarom mensen zoveel moeite hebben met tweedehands camera's en lenzen. Vooral de betaalbare spiegelreflex camera's worden door eerste eigenaren vaak gekoesterd alsof het Ferrari's of Rolexen zijn. Ze worden meestal ver buiten het bereik van kinderen gehouden, stootvrij verpakt en alleen bij bijzondere gelegenheden tevoorschijn gehaald. En met een beetje mazzel zit er ook nog eens verlengde garantie op hun apparatuur.

Persoonlijk denk ik haast dat de kans groter is dat je bij een nieuwe camera een productiefoutje zult aantreffen dan dat je een tweedehands betaalbare spiegelreflex camera zult treffen met val- of stootschade.

Dat ik hier praat over BETAALBARE spiegelreflex camera's heeft een reden, want voor de DURE bodies geldt een heel ander verhaal. De professionele camera's worden namelijk vaak gebruikt door mensen die hun camera als gereedschap behandelen. Om die schadekansen een beetje te visualiseren: Twee bodies om je nek en dan de winnende wielrenner achterna rennen, dringen en wringen om vooraan te staan bij het fotomoment van Maxima en Amalia, supersnel lenzen wisselen tussen scoren en juichen.

De kwaliteit van tweedehands lenzen is volgens mij een stuk eenvoudiger te beoordelen. Krasjes op de lensdelen aan de voor- en achterkant zijn eenvoudig met het blote oog waar te nemen, evenals krassen en stootschade op de externe behuizing. Wat het goed functioneren van de lens betreft is het een kwestie van testen op je eigen body. Zoomen, diafragma, autofocus en de IS/VR/OS zijn met wat simpele proefjes zelf te beoordelen.

Zelf werk ik met vier tweedehands lenzen en één tweedehands digitale body, dus ik heb een beetje ervaring. Mijn tweedehands aankopen hebben me een hoop geld bespaard ten opzichte van dezelfde camera's en lenzen in nieuwstaat. Hierdoor ben ik in staat geweest om voor een relatief laag bedrag kwalitatief hoogstaande objectieven te bemachtigen. Ik ben van mening dat ik dat dubbel en dwars terug zie in mijn beeldresulaten en ben dus erg blij met mijn keuze voor tweedehands camera en lenzen.

Neem ik nu heel veel risico's met mijn apparatuur of leunen anderen teveel op de schijnbare zekerheid van nieuwe camera's en lenzen ?

Ben benieuwd wat dit topic aan reacties gaat opleveren.

Groetjes,
Iwan
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3638
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Post by SquAdmin »

Iwan, als ik het aantal mensen tel die op diverse fora aangeven dat ze een slecht werkende lens hebben verkocht ten faveure van een ander model, ben ik ervan overtuigd dat je vaak getild kunt worden op de tweedehandsmarkt. En we hebben 't dan over mankementen die je pas na een tijdje gebruiken ontdekt, immers bij duidelijke problemen waren ze wel naar de winkel teruggegaan.

Dat wil niet zeggen dat je bij nieuwe lenzen dit soort problemen niet kunt treffen, maar voor mijn gevoel is op deze manier de tweedehandsmarkt toch gevuld met veel slecht deugend materiaal. Zeg nu zelf: na alle problemen die je op dit forum gelezen hebt met de Canon 100-400, zou je er dan nog eentje durven kopen op Marktplaats?
Greetz,

Patrick
User avatar
tva2
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 602
Joined: 20 Aug 2006, 23:40
Location: Amsterdam

Post by tva2 »

Iwan ,

Ik deel je mening volledig, je hebt dit echt goed verwoord. Ik gebruik mijn camera wel op een ruwe manier omdat dit voor mij een stuk gereedschap is en daarom koop ik door al die jaren heen een nieuwe professionele camera body. Gemiddeld gebruik ik om de 10 jaar een body alvorens ik over ga tot een ander type. Ik fotografeer nog analoog dus vandaar. Een DSLR zal een kortere omloopsnelheid hebben.

Een gebruiks duur van ongeveer 10 jaar is lang, maar daartegen heb ik een bepaald verwachtings patroon over de duurzaamheid en uiteraard de garantie op de camera. Body's koop ik altijd nieuw, maar soms koop ik ook tweedehands lenzen. Maar dat doe ik niet altijd.

Als je overgaat voor de aanschaf van een tweedehands camera/lens, probeer toch moeite te doen om de geschiedenis te achterhalen van de camera/lens ( vaak gebruikt, leeftijd van de camera - serienummer controle e.d.). Neem de tijd ( indien mogelijk ) om een algemene indruk te krijgen van de apparatuur. Controleer het merk en doe voorafgaand deze controle een onderzoek naar het type ( bekijk op internet eens wat sites ).
Vraag de verkoper waarom hij van de camera af wil. En vraag naar de herkomst van de camera. En zorg natuurlijk dat de advertentie ook echt in overeenstemming met datgene wat de verkoper je poogt te verkopen.. ;-)

Een nadere inspectie volgt natuurlijk en bekijk de body / lens in hoeverre deze is 'gebruikt'. Ik heb mijn camera ook wel eens een keer laten stuiteren, zelf mijn nieuwe Nikon F6 botste ik even tegen iets aan. Ik ontkom er niet aan. Vandaar dat ik professionele body's koop die zo'n tik kunnen hebben. Maar bij je controle moet je altijd even letten op wat kleine dingetjes. Bekijk het oppervlak van de camera. Ziet het oppervlak er ruw of glanzend uit? Zit er aanslag op de camera onderdelen, dat vertelt al een heleboel. Een die-hard fotograaf zet letterlijk zijn nagels in de body bij de handgrip voor vastigheid tijdens gebruik, daar zie je ook sporen van. De onderkant van een camera verraadt ook het e.e.a. Schudt de camera eens een keer en vergewis je ervan of je geen rare dingen hoort. En bekijk vooral de sluitergordijnen. Een sluitergordijn is een precisie onderdeel en mag zelf na jaren gebruik geen onverklaarbare slijtage markeringen hebben op plek waarvan je denkt "hoe kan dat nou?". Een paar jaar geleden is een Nikon F5 ter controle aangeboden door een fotostudio en de service afdeling die deze Nikon F5 ging onderzoeken/oploppen zag op de teller een sluitercounter van over de miljoen!. Geen grap, maar diezelfe fotostudio heeft wel de camera plichtsgetrouw regelmatig ter controle aangeboden... een sluiter kan niet zomaar stukgaan..

Tijdens je 'tour-of-duty' is een nadere inspectie van het batterij compartiment ook aanbevelenswaardig. Zijn de contactpunten nog wel in goede staat. Zijn er geen corrosie markeringen te zien ( nav een lekkende accu/batterij). En vraag vooral hoe vaak de camera voor een periodieke controle bij de importeur/fotozaak is geweest, daarmee blijft de camera tip top in orde.

Als je dit soort zaken een beetje in je achterhoofd houdt, dat vindt ik persoonlijk een aanschaf van tweedehands camera's/lenzen geen obstakel. Garantie heb je niet , dat is wel een min punt. Om die reden koop ik de body altijd nieuw , maar een leuke 'antieke' Nikkor lens is natuurlijk harstikke leuk zeker als de prijs op internet heel aantrekkelijk is. Een tweedehands aankoop doet zeker niet onder, maar je moet wat meer op je hoede zijn.

Zoals je in je betoog dat ook goed hebt opgemerkt, is een aankoop een kwestie van vertrouwen. Het stukje zekerheid dat daaraan gekoppeld is, ligt anders bij een nieuwe aankoop in de winkel dan via tweedehands kanalen. Die leemte kun je met wat handigheidjes zeer goed overbruggen en inderdaad het scheelt enorm in de kosten.

Leuke topic!
Groeten
Tim Voerman
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2384
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble Magazine: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

SquAdmin wrote:Zeg nu zelf: na alle problemen die je op dit forum gelezen hebt met de Canon 100-400, zou je er dan nog eentje durven kopen op Marktplaats?
Hi SquAdmin,

Snap helemaal wat je wilt zeggen, want die 100-400 is een serieus zorgenkindje van Canon. Maar de problemen met die lens zijn zeer zelden door toedoen van verkeerd handelen, maar worden zo vanuit de fabriek geleverd. Als je hem nieuw zou kopen heb je dus kans dat je voor eenzelfde onding de volle mep betaalt. Dan ben je helemaal zuur....!

Als ik een tweedehands lens koop kijk ik altijd eerst op internet naar de ervaringen van anderen met zo'n zelfde lens, en dan pas ik mijn testgedrag erop aan. Zelf zou ik dus zeer huiverig zijn bij de aanschaf van welke 100-400 dan ook, tenzij ik de individuele lens uitgbreid zelf kan testen. Bij normale lenzen zie ik dus nog steeds geen problemen bij de aanschaf van tweedehands apparatuur.

Mee eens ?

Ciao,
Iwan
Bassa
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 37
Joined: 26 Oct 2006, 09:39
Location: Heemskerk

Post by Bassa »

Ik vind het grote nadeel van tweedehands kopen, dat je (meestal) geen garantie hebt. Als je bij een nieuwe lens of camera er thuis achter komt dat er iets mis mee is kan je terug naar de winkel om het te laten repareren. Bij een tweedehands aankoop kan dit niet zomaar.

Ik heb een tijdje terug een tweedehands Sigma 100-300 F4 gekocht. De Sigma kan een hele scherpe lens zijn, maar degene die ik heb gekocht is op 300 mm niet echt scherp. Toen ik hem kocht heb ik niet echt gelet op front- / backfocus, omdat ik dacht dat ik hem wel kon laten calibreren bij Sigma. Aan de telefoon werd mij verteld dat ze alleen de DG versie van deze lens konden calibreren en die van mij niet.

Sowieso lijkt mij het tweedehands aanschaffen van Sigma lenzen riskanter, omdat ik van Sigma vaker hoor dat er bij Sigma lenzen van dezelfde serie verschillen in kwaliteit zijn.

Ik denk dat ik de Sigma ga inruilen voor een nieuwe Canon 70-200 F4 IS. Al wil ik die wel eerst nog eens een keer proberen.
User avatar
evhest
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1600
Joined: 04 Jul 2004, 16:37

Re: Tweedehands camera's en lenzen

Post by evhest »

Iwan Bogels wrote:Neem ik nu heel veel risico's met mijn apparatuur of leunen anderen teveel op de schijnbare zekerheid van nieuwe camera's en lenzen ?
Ik denk dat je mening wel enigszins is vertroebeld door je eigen goede ervaringen. Voorop gesteld; ik koop en verkoop ook veel via marktplaats ed en heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen. Maar toch:
vooral de betaalbare spiegelreflex camera's worden door eerste eigenaren vaak gekoesterd alsof het Ferrari's of Rolexen zijn. Ze worden meestal ver buiten het bereik van kinderen gehouden, stootvrij verpakt en alleen bij bijzondere gelegenheden tevoorschijn gehaald. En met een beetje mazzel zit er ook nog eens verlengde garantie op hun apparatuur.
En dit baseer je op? Ik neem aan dat je uit gaat van de manier waarop je zelf je camera behandelt en welllicht de mensen om je heen. Maar for all I care zou er minstens even veel mensen die hun camera gewoon laten rondslingeren en hun kinderen er oorlogsfotograafje mee laten spelen. Misschien is het ding vaker gevallen dan dat er foto's mee gemaakt zijn . Bottomline; je weet het niet. Dat is iets heel anders dan aannemen dat het ding stoot- en stofvrij opgeborgen is geweest.
De kwaliteit van tweedehands lenzen is volgens mij een stuk eenvoudiger te beoordelen. Krasjes op de lensdelen aan de voor- en achterkant zijn eenvoudig met het blote oog waar te nemen, evenals krassen en stootschade op de externe behuizing. Wat het goed functioneren van de lens betreft is het een kwestie van testen op je eigen body. Zoomen, diafragma, autofocus en de IS/VR/OS zijn met wat simpele proefjes zelf te beoordelen.
Mijn 300mm is laatst gevallen en ik had stellig de indruk dat de IS nog gewoon werkte. ETBass vertelde mij dat de IS naar z'n grootje was en heeft 'm vervangen....
zelf werk ik met vier tweedehands lenzen en één tweedehands digitale body, dus ik heb een beetje ervaring. Mijn tweedehands aankopen hebben me een hoop geld bespaard ten opzichte van dezelfde camera's en lenzen in nieuwstaat.
Voor zover ik weet, werk jij met 1d's en 2.8 lenzen. Die kosten een smak geld en dat wordt het stuk logischer om tweedehands te kijken. Veel mensen leggen hun eisen minder hoog; schappelijker geprijsde L lenzen of lagere segmenten. Ergo; dat zijn apparaten die voor de doorsnee consument al beter betaalbaar zijn. De noodzaak om tweedehands te kopen, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Realiseer je verder dat niet iedereen zin heeft in het hele proces van bieden en afdingen, wellicht omdat ze er niet goed in zijn. Ik vind dat juist wél leuk. Verder heeft echt niet iedereen de technische know-how om te beoordelen of een camera of lens technisch nog in orde is. Anderen willen zich daar simpelweg niet druk om hoeven maken.

Nogmaals, ik heb zelfs goede ervaringen. Naast het spotten speel ik fanatiek basgitaar. Ik kijk veel op marktplaats en eBay naar geschikte gear. Als je goed oplet, wordt er met name in de lagere segmenten letterlijk en figuurlijk een hoop onzin verkocht. Marktplaats is in die zin echt niet het beloofde land.

Groet!
Answers will be questioned.....
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2384
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble Magazine: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: Tweedehands camera's en lenzen

Post by Iwan Bogels »

Hi guys,

Leuk dat er al snel zoveel reacties zijn. Hopelijk zijn er meer mensen die hun mening willen delen, of willen reageren op anderen. Ben erg benieuwd....
evhest wrote:Nogmaals, ik heb zelfs goede ervaringen. Naast het spotten speel ik fanatiek basgitaar. Ik kijk veel op marktplaats en eBay naar geschikte gear. Als je goed oplet, wordt er met name in de lagere segmenten letterlijk en figuurlijk een hoop onzin verkocht. Marktplaats is in die zin echt niet het beloofde land.
@Elmer: Ben het met je eens dat Marktplaats niet het beloofde land is, zeker niet als het om camera apparatuur gaat. Wellicht dat http://www.fotoapparatuur.nl een beter alternatief is.
User avatar
evhest
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1600
Joined: 04 Jul 2004, 16:37

Post by evhest »

Die site lijkt me inderdaad raadzamer dan marktplaats. Heb er ooit eens een Canon 28-135 IS gekocht. Lens was helemaal in orde, maar heb 'm toch weer verkocht. Niet mijn ding.
Answers will be questioned.....
User avatar
PiPoServisAir
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 529
Joined: 12 Nov 2007, 14:44
Subscriber Scramble Magazine: PiPoServisAir
Location: Amstelveen 1km from KLM Head Office

Post by PiPoServisAir »

Heb nu al een tijdje me 2de hands 350D en deze week een 2de hands 80-200mm lens (50 euro gekocht licht gewicht lens). Werkt goed. Ben nu aan het sparen voor een nieuwe 50-300mm Sigma lens zag hem liggen voor 169 ergens, dus dat komt vaak in buurt van 2de hands. Maar zoals al veel zeggen, veel gebruikers zijn zuinig op hun camera.

ik ben tevreden over me camera. Met me meeste elektro dingen ben ik zuinig, zo ligt me pc 1x per 3mnd open en bloot om stof vrij te maken en olie in fans te doen. Zo haal je vaak de levens duur uit een product, zo heb je ook het "garantie" probleem vaak in winkels.

ja mevr. de fabriek geeft maar 2jr, ja ok maar wat is de levens duur van een product. Kijk een gsm gaat sneller kapot, is elke dag in gebruik maar een camera en/of pc mag je van verwachten dat het 5-6jr goed mee gaat.

Maar ik snap wel wat mensen bedoelen dat de kans groot is dat je bedonderd wordt, maar ja waar wordt je niet bedonderd in de maatschappij :wink: :wink: :wink: :wink:

Peace
The Giant Of The Skies Airbus A380
http://www.airport-weeze.de
http://www.ryanair.com/
User avatar
Key
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 10536
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Subscriber Scramble Magazine: Erik
Location: ex EHAM

Post by Key »

Interessant onderwerp. Heb zelf enige ervaring met tweedehands foto-apparatuur en daar zit zelfs een combi bij die ik hier nog niet genoemd heb gezien: gebruikt doch gekocht bij een winkel. In dit geval de Quality Camerashop in Overschie, die aan in- en verkoop doet en waar je dus ook terug kunt komen als er iets niet in de haak is.

In alle gevallen is mijn ervaring uitstekend, maar ik heb me wel gehouden aan een milde versie van Tim's richtlijnen. Wat ik i.i.g. nooit zou doen is dit soort spul ongezien kopen via Marktplaats of welke vergelijkbare weg dan ook, en dat geldt onverkort voor andere zaken die aardig wat centjes kosten. Als je dat wel doet neem je volgens mij bewust een risico, dat ik persoonlijk onaanvaardbaar vind zodra het over meer dan een paar tientjes gaat.
Maar om terug te komen bij de kern van de zaak: goede ervaring mee, en zie geen enkel bezwaar mits je weet wat je doet. Je moet er reëel mee blijven, voor een hoop minder geld kun je niet alles krijgen wat je voor de nieuwprijs krijgt (zoals lange garantie), maar heel vaak wel datgene waar je tevreden mee bent.


Erik
Aerial Locomotion and Transport
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2384
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble Magazine: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

Key wrote:Interessant onderwerp. Heb zelf enige ervaring met tweedehands foto-apparatuur en daar zit zelfs een combi bij die ik hier nog niet genoemd heb gezien: gebruikt doch gekocht bij een winkel.
Hi Erik,

Leuk om te lezen dat jij ook met occasions werkt. Ik had nog niet gezegd waar ik mijn spulletjes tweedehands heb gekocht, maar dat heb ik op precies dezelfde manier gedaan als jij: Wia een gespecialiseerde winkel. In mijn geval via Foto Abro in Zaandam. Eén keer heb ik de lens van een maatje overgekocht, maar die lens is al weer doorverkocht.

Nu ik er over denk: Het gros van mijn vorige camera's en lenzen is doorverkocht aan spotters. Ik kan me eigenlijk maar één lens herinneren die is ingeruild, maar dat is al even geleden. Oh ja, en ook mijn enige Nikon + lens heb ik ingeruild, maar dat feit verdring ik zo veel mogelijk (haha).

Ciao,
Iwan
User avatar
mwpeters
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1634
Joined: 07 Dec 2002, 15:39
Location: Holland
Contact:

Post by mwpeters »

Heb zelf ook eenmaal een 2ehands lens gekocht, een 75-300 IS. Deze lens heb ik naar volle tevredenheid voor 3 jaar gebruikt en ga hem nu doorverkopen omdat ik er nu geen gebruik meer van maak ivm een betere lens die ik een jaar geleden heb gekocht. Heb tijdens de koop de lens getest op werking en krasjes en uiteraard gevraagd naar de historie van de camera.

Denk als je jezelf er een beetje in verdiep dat je een best wel goede deal kan doen. Daarentegen doe het niet als je totaal geen verstand van hebt, anders kan je best nog wel eens genept worden denk ik.
User avatar
Delta12
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 898
Joined: 04 Oct 2004, 17:42
Type of spotter: F5
Location: N52E005

Post by Delta12 »

Zeker weer interessant om even mee te lezen, Ik heb alles zelf nieuw gekocht waarom? Het was financieel geen punt en ik ben een enorme stresskip als het gaat over de conditie van mijn foto aparaaten. :lol: Daarom moet ik alles nieuw hebben van me zelf omdat alles dan wel goed zou zitten..
(In december nieuw L glass gekocht zit er een stofje in. Ik laat het maar zitten geen zin weer 2 maanden zonder lens te zitten)

Maargoed dat is mijn reden.

Wat Iwan zegt dat die spullen als ferraris worden bewaard heb ik zelf eigenlijk nooit bij stil gestaan. Terwijl ik zelf juist ook zo een figuur ben die alles zowat mee naar bed neemt en alles prima onderhoud. :lol: Dus dat beeld is ook aan het veranderen bij mij.
User avatar
Key
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 10536
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Subscriber Scramble Magazine: Erik
Location: ex EHAM

Post by Key »

Iwan Bogels wrote:Leuk om te lezen dat jij ook met occasions werkt.
Yep, en om het nog even uit te spitten: herkomst varieert van onbekende particulieren* tot vriend tot winkel. Momenteel meestgebruikte spul is wel grotendeels nieuw aangeschaft, maar ik zou bij gelegenheid zo weer de tweedehands-markt op gaan. Fotoapparatuur.nl is dan idd. een goed startpunt vind ik.

* Beide keren bij de verkoper thuis geweest. Krijg je ook een beetje idee wat voor persoon dat is en dat draagt weer bij aan het beeld van hoe betrouwbaar e.e.a. is (+ je 'weet waar zijn huis woont' ;))

Erik
Aerial Locomotion and Transport
User avatar
DutchDakota
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 27
Joined: 11 Jul 2007, 19:52
Location: In je brievenbus

Post by DutchDakota »

Ik heb vandaag mijn EOS 350d kit gekocht 2ehands voor 250 euro.
Met 1500 op de sluiter!
Met 256 MB kaartje erbij en 2 accu's. Dat is toch niks meer!
Helemaal perfect!

Erik
Post Reply