Sensor dust en diafragma

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Post by Polecat »

Vrees dat ik toch wel aan nat reinigen vast zit...
Heb een beetje zitten surfen en heb nergens gevonden dat die sensor swabs niet op de D80 gebruikt zouden kunnen worden...vrees dat ik dus even een "no guts", no glory"moment zal moeten hebben om die swabs over mijn sensor te trekken...
It has been done, en zal achteraf ok wel meevallen , maar nu voelt het nog alsof je er met een zamboni over heen rost....
User avatar
tomcatmen
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 60
Joined: 02 Nov 2002, 09:31
Type of spotter: S4
Subscriber Scramble: tomcatmen
Location: Tilburg
Contact:

Post by tomcatmen »

Een zelfreinigde sensor haalt allemaal de los zittende stofje weg, deze vallen dan in een soort plak strip onder in de camera.

Als een stofje heb dat echt vast zit, dan kun je dit alleen maar verwijderen door de sensor (zelf) schoon te maken.

Dus of het systeem nu echt nut heeft is maar zeer de vraag.
User avatar
Andressi
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 212
Joined: 21 May 2007, 23:31
Location: Montfoort (UT)
Contact:

Post by Andressi »

Ik werk met een Olympus E-300, waar dus ook zo'n SSWF in zit, en ik moet zeggen dat ik na 33.000 foto's nog geen dust op de sensor heb gehad, of althans niet zichtbaar als zijnde spots o.i.d.

Ondanks deze feature houd ik mij wel aan de ''gulden regel'' om lenzen te wisselen met naar beneden gerichte body, om zo stof te voorkomen.

Ook heb ik de body onlangs voor een servicebeurt naar Olympus gestuurd voor een check-up. Het kost weinig en je krijgt er een brandschone en gecontroleerde camera voor terug.

Ik geloof best dat SSWF (zoals Olympus dit noemt) stof voorkomt op de sensor, maar of het het ei van Columbus is, is de vraag. De CCD sensoren zijn altijd afgeschermd met een soort van valluik, waardoor deze niet ''blootligt'' bij het wisselen van de objectieven. Ik weet niet of dit op andere DSLR's ook zo is, maar ik neem aan dat dit bij andere merken ook zo werkt.

Cheers,
Andres
User avatar
Thermal
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2035
Joined: 28 May 2003, 15:35
Type of spotter: F5
Location: Oxford (UK) & Utrecht (NL)

Post by Thermal »

Kom net terug van een aantal weken (zeer) stoffig Afrika (het was het einde van het droge seizoen en had al maanden niet geregend) Enkele duizenden foto´s gemaakt met mijn 400D en toch wel redelijk vaak van groothoek naar telelens moeten wisselen. En ik had daar niet de luxe om een redelijke stofvrije ruimte uit te kiezen om dat te doen.

Ondanks dat geen stofje te zien. Dus toch het zelfreinigende sensor foefje??? Ik weet het niet maar valt me iig helemaal niet tegen.
I always say a boy can learn more at an airport than at any school.
- Homer J Simpson -
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3734
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Post by SquAdmin »

Tijdje geleden een artikel gelezen over anti-stof oplossingen. Daar kwam het systeem van Olympus als allerbeste uit, terwijl de methode in de EOS400D als matig werd omschreven en de oplossing in de Sony Alpha als nutteloos.

Ben benieuwd hoe de EOS40D het gaat doen als het om stof gaat. Heb wel al gelezen dat iemand een exemplaar had met stof op de sensor toen ie uit de doos kwam :confie:
Greetz,

Patrick
Post Reply

Return to “Photography”