Welk merk camera gebruik jij ?

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage

Welk merk camera gebruik jij ?

Nikon
60
28%
Canon
130
60%
Minolta
10
5%
Pentax
7
3%
Ander merk (D)SLR
11
5%
 
Total votes: 218

User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Welk merk camera gebruik jij ?

Post by Iwan Bogels »

Hallo allemaal,

Er wordt in deze rubriek regelmatig advies gevraagd over aan te schaffen camera's en lenzen. En zoals bekend: Zoveel mensen, zoveel wensen. Dus leek het me leuk / handig om eens te inventariseren hoe de verhoudingen liggen binnen de lezers van deze rubriek.

Daarom de vraag: Welk merk camera gebruik jij ?

Indien gewenst kan ik in een volgende poll wel wat dieper ingaan op specifieke type camera's.

Groetjes,
Iwan
User avatar
FISHER01
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3310
Joined: 13 May 2004, 21:33
Type of spotter: DIE HARD
Subscriber Scramble: NEU, NEU
Location: enschede, 5 miles south south east of EHTW
Contact:

Post by FISHER01 »

zo kun je niet zien wie er wel en wie er niet digitaal zijn :idea:
greetzz. Jos FISHER01 K.™

Image
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

Laat ik zelf maar gelijk een goede voorzet doen:

In een ver en grijs verleden ben ik begonnen met een Praktica Super TL-1000, met een 28mm, 50mm en 135mm. Deze camera heeft het twee jaar volgehouden, waarna ik ben overgestapt naar een Canon A-1 met 70-210 zoomlens. Toen de autofocus camera's op de markt kwamen dacht ik er goed aan te doen om naar Nikon over te stappen, omdat alle oude en nieuwe lenzen van Nikon op mijn Nikon F-801s zouden passen. Maar na anderhalf jaar werken met Nikon werd duidelijk dat Canon een grote technologische voorsprong had, wat tot uiting kwam in een veel snellere autofocus. En dus besloot ik om terug te gaan naar Canon, en ging ik aan de slag met de EOS-5.

Op de EOS-5 gebruikte ik in eerste instantie een 28-105, een 80-200/2.8L en een 300/4.0L. Deze set werd langzaam uitgebreid / verbeterd toen Canon naast de USM ook de Image Stabilizer introduceerde. Na zeven jaar werd de EOS-5 tot tweede body gedegradeerd toen ik de EOS-1v HS in gebruik nam. En toen eenmaal het digitale tijdperk aanbrak besloot ik dat ik mijn overstap zou maken als er een camera kwam die aan mijn minimale eisen zou voldoen.

Uit de ervaringen met mijn EOS-1v HS was duidelijk geworden dat ik een camera wilde met 45-punts autofocus. Ook wilde ik kunnen beschikken over minimaal 6 megapixels, een realistische buffer van minimaal 10 plaatjes, en op minimaal 4 beelden per seconde kunnen schieten. In april 2004 werd door Canon de EOS-1D Mark II geïntroduceerd die mijn minimale eisen ruimschoots overtrof. Na nog wat extra sparen kon ik uiteindelijk in oktober 2004 een tweedehands Canon EOS-1D Mark II aanschaffen, en deze camera doet nog steeds naar volle tevredenheid dienst.

Als ik nu een advies moet geven aan mensen die willen overstappen naar een digitale camera, dan geef ik deze mensen twee ideeën mee:

- Neem een camera van het merk dat ook door je vrienden wordt gebruikt. Op trips kun je dan makkelijk lenzen uitwisselen, of je kunt eventueel lenzen lenen van de thuisblijvers. Erg handig als er onverwachts eens een stukje apparatuur de geest geeft, maar ook als je vrienden besluiten om een interessante lens te gaan verkopen.

- Als je daarna nog niet precies weet waarvoor je moet kiezen, dan adviseer ik Canon. Canon loopt namelijk ver voorop met het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Denk maar eens aan USM, Image Stabilizers, DO-lenzen en automatische sensor reiniging. Andere merken volgen vaak pas later en voeren de verbeteringen veel minder uitgebreid door in hun camera's en lenzen. Daarnaast is Canon een groot merk in Nederland, waardoor er veel tweedehands camera's en lenzen beschikbaar zijn. Dit kan wel eens makkelijk zijn als je je set een stukje wilt uitbreiden.

Nou, tot zover mijn ideeën over camera's. Ik neem aan dat anderen graag hun visie over Nikon, Minolta en andere camera's willen delen.

Groetjes,
Iwan
PeterR
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 25
Joined: 21 Feb 2007, 23:12

Post by PeterR »

Hallo,

In 1987 mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht na het behalen van mijn HAVO diploma, dit was een Fujica type onbekend met een 24-70mm en een 75-300mm lens beide van Sigma.

Op de opendag van 1993 op Eindhoven begaf het sluitergordijn van deze camera het. Waarna ik ben overgestapt op een Nikon F801s met wederom een 24-70 en een 75-300mm lens van Sigma. Een paar jaar later is hier een tweedehands Sigma 500mm/f7.2 bijgekomen en kwamen er extra bodies bij (tweedehands F801 en F90). Over de F90 ben ik nooit erg te spreken geweest.

In 2004 heb ik de overstap gemaakt naar digitaal en omdat mijn oude lenzen ook op de digitale Nikons passen is mijn keuze gevallen op de D70. Hier wel meteen de kitversie van gekocht dus met 18-70mm/f3.5-4.5 lens. Op de open dag van Laage vorig jaar kreeg ik problemen met de lichtmeter in deze camera, welke door Nikon goed opgelost werden, alleen was ik mijn camera circa drie maanden kwijt. Om toch (digitaal) te kunnen fotograferen op de open dagen van Nordholz, Beauvechain en Buckeburg ondertussen een D200 aangeschaft.

Als aanvulling op de adviezen van Iwan met betrekking tot digitale camera's wil ik nog het volgende toevoegen:

- Ga voor twee iets kleinere geheugekaartjes in plaats van een grotere. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met je geheugenkaart dan heb je in ieder geval nog een reserve.

Groeten,

Peter
User avatar
Redskin
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1277
Joined: 01 Jul 2003, 16:22
Type of spotter: a serial is just paint to brighten up an aircraft
Subscriber Scramble: Digitaal
Location: 10 miles from Gilze Rijen
Contact:

Post by Redskin »

Ben ooit begonnen met een pentax slr camera (weet het type zo even niet meer).
Mijn tweede camera was een canon EOS5000, die snel werd vervangen door een EOS50N (toen ik student af was). Hierbij is een canon 75-300 mm lens gekomen, gevolgd door een tamron 100-400 mm lens en later nog een cosina groothoek lens.
Sinds 2 jaar fotografeer ik digitaal enwel met een canon EOS350D.

wat de toekomst betreft blijf ik bij canon, het bevalt me prima en heb er nog nooit problemen mee gehad (en dat kan ik niet zeggen van die pentax)
John
Image
Niels van Erck
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 178
Joined: 31 Oct 2003, 08:47

Post by Niels van Erck »

Na Zenith, Practica en 25 jaar Minolta sinds vandaag Canon...
User avatar
Richard from Rotterdam
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2653
Joined: 09 Aug 2004, 12:38

Post by Richard from Rotterdam »

Begonnen met Canon-apparatuur. Een TL1b oid, toen een Canon AE1. Supercamera's waar ik een paar leuke lenzen bij had.

Toen AF op de markt kwam, heb ik de switch naar Nikon gemaakt. De F601 en later de F90. Met deze camera fotografeer ik nog steeds.

Waarom ik destijds niet voor EOS heb gekozen? De camera's vond ik te licht (teveel plastic) en veel minder intuïtief dan Nikon.

Gechargeerd gezegd dezelfde reden waarom je voor Windows kiest of voor Mac.

En ik vind dat eigenlijk nog steeds. Heb wel eens met de duurdere Canon digitale camera's gewerkt en ook de Nikons. De Nikons vond ik veel makkelijker om te bedienen. Het voelt, voor mij, natuurlijker aan.

Aangezien ik nog maar weinig aan fotograferen toekom, en dia's toch nog heel leuk vind, zal ik voorlopig nog wel even met mijn F90 blijven fotograferen.

En als ik de switch ga maken, dan zal het toch weer Nikon worden.
User avatar
Richard from Rotterdam
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2653
Joined: 09 Aug 2004, 12:38

Post by Richard from Rotterdam »

PeterR wrote:Als aanvulling op de adviezen van Iwan met betrekking tot digitale camera's wil ik nog het volgende toevoegen:

- Ga voor twee iets kleinere geheugekaartjes in plaats van een grotere. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met je geheugenkaart dan heb je in ieder geval nog een reserve.
Dit zou ik een jaar of twee geleden met je eens zijn geweest. Maar de kwaliteit van die dingen is enorm toegenomen en de prijzen zijn flink gedaald.

Ik zou wel zeggen: koop er een paar, maar niet per sé meer kleinere dan enkele grote.
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3734
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Post by SquAdmin »

Iwan Bogels wrote:Canon loopt namelijk ver voorop met het ontwikkelen van nieuwe technologieën.
Ben zelf tegenwoordig ook een Canongebruiker, maar om te stellen dat Canon voorloopt op alle andere merken vindt ik een gevaarlijke stelling.
Greetz,

Patrick
User avatar
Redskin301
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2294
Joined: 23 Mar 2006, 12:52
Type of spotter: Graphical
Subscriber Scramble: nee
Location: Tilburg
Contact:

Post by Redskin301 »

Ik ben begonnen in 1997 met de pentax mz-50 en een sigma 100-300 lens, een mooi starters pakket waar ik hard voor heb moeten werken toen. In 2000 heb ik mijn sigma 170-500mm lens gekocht welke op de dag van vandaag nog steeds de ruggengraat vormt van mijn lenzen arsenaal. Vorig jaar in juni heb ik de pentax istDL gekocht wat tevens ook mijn eerste digitale camera was, ben toen bij pentax gebleven omdat daar die grote sigma op paste. In januari van dit jaar heb ik de EOS30D gekocht van canon, waar ik over enkele weken de ef300 f4 bij ga kopen. Ik heb in de loop der jaren dus niet zo heel veel verschillend materiaal gehad, ben altijd uiterst tevreden geweest met mijn materiaal. Ben vooral het laatste jaar eigenlijk veel kritischer geworden op mijn plaatjes en het geld stroomt nu iets meer binnen dan tig jaar geleden, dit is dan ook de reden waarom ik ben overgestapt naar canon. Dit wil niet zeggen dat mijn pentax verleden tijd is.
Regards Alex van Noye,

http://www.runway28.nl
User avatar
Coast
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 178
Joined: 11 Oct 2006, 20:47
Subscriber Scramble: Coast

Post by Coast »

Laat ik ook maar een duit in het zakje doen,

Ik ben in 1984 net als zovelen begonnen met een Praktica MTL5, van welke ik de standaard lens nog jaren heb gebruikt als loep om mijn diaatjes uit te zoeken.

In 1987 maar eens de overstap gemaakt naar Minolta, middels een X-300 en X-700. Na jaren gewacht te hebben tot de massa was uitgevloekt over het functioneren van autofocus, wilde ik graag de overstap maken naar Nikon, vanwege de degelijkheid en de geweldige lenzen...

In 1993 was dat moment aangebroken, om vervolgens thuis te komen met een Canon EOS5. Na veel proberen met allerlei objectieven, kwam ik voor mezelf tot de conclusie dat ik dat niet had moeten doen en gewoon mijn instinct had moeten volgen. Ik was voornamelijk teleurgesteld in de belichting en in de optische kwaliteiten. vooral de 80-200mm f2.8 stelde mij bijzonder droevig. Zeer prijzig, en naar mijn ervaringen bagger.(sorry)

In 1996 heb ik van de ene op de andere dag mijn hele Canon arsenaal omgeruild voor een Nikon F90X en oa. de 80-200mm f2.8 waarvan de laatste eigenlijk altijd de reden was om ooit voor Nikon te kiezen. En terecht. Een werkelijk fantastisch objektief welke ik 11 jaar later nog met hetzelfde plezier gebruik als de eerste dag. Deze topper is trouwens voor een redelijk bedrag als occasion terug te vinden, en een betere aankoop dan menig nieuw objektief.

In 2005 heb ik mijn trouwe F90X (geweldige camera) in de vitrinekast gezet, en ben ik overgestapt op digitaal, met een D70, in 2006 gevolgd door een D200.

Mijn ervaringen met Nikon zijn nog steeds zeer positief, en zal niet snel de keus maken om weer over te stappen naar een ander merk. Dit vanwege oa. de degelijkheid en de goede lichtmeting. Het is een soort gevoel wat zich moeilijk laat rationaliseren. Nikonisten weten wel wat ik bedoel.

Na mijn relaas wil ik overigens niet mensen van Canon afpraten.Canon maakt namelijk heden ten dagen ook zeer goed materiaal, en keus is er plenty, meer dan bij welk ander merk dan ook. Wellicht dat ik, indien ik zonder camera zou zitten, geen ervaringen zou hebben met Nikon, en opnieuw zou moeten beginnen, misschien zelfs wel een Canon zou aanschaffen.

Echt slechte spullen worden er sowiezo niet meer gemaakt, maar wat ik wel zou willen zeggen: Koop indien mogelijk, het originele merk lenzen bij je camera, dat functioneert toch het best. Maar dat ligt uiteraard aan wat je te besteden hebt, of wilt besteden. Er zijn meer dingen in het leven dan fotograferen.

Groeten,

Arjen.
Hoogy
Scramble Rookie
Scramble Rookie
Posts: 89
Joined: 31 Oct 2003, 09:16
Type of spotter: mil
Subscriber Scramble: Hoogy
Location: Leusden

Post by Hoogy »

Zoals zoveel spotters ben ik begonnen met een Praktica, in mijn geval de MTL5. Dit bleek een multifunctioneel apparaat te zijn aangezien je er ook goed tentharingen mee in de grond kon jagen. Toch werd deze na verloop van tijd vervangen door een Canon T50. Dit was een volautomaat met automatisch filmtransport maar nog wel met manuele focus. Omdat ik toch wat meer controle over mijn opnamen wilde werd een mooie 2ehands Canon A1 aangeschaft. Een camera waar ik lang veel plezier aan beleefd heb. Helaas begon het beestje mankementen te vertonen en ik wilde inmiddels ook weleens met autofocus experimenteren. Via Marktplaats werd toen een Canon EOS600 aangeschaft en ik kreeg onmiddelijk spijt dat ik dit niet veeeel eerder had gedaan. De 600 is/was een geweldige camera maar het digitale tijdperk lonkte. Wederom een 2ehands camera aangeschaft, ditmaal de Canon EOS 10D. Deze camera doet nog steeds naar volle tevredenheid dienst. Qua lenzen heb ik er de nodige de revue zien passeren maar momenteel doe ik het met een 17-40, 28-105 en 100-400, allemaal origineel Canon.

Vwb de discussie Canon versus Nikon, je kunt een vergelijking maken met de automobielindustrie: wat rijdt er lekkerder, een Mercedes of een BMW? Neem van mij aan dat ze beide prima rijden maar dat persoonlijke voorkeur de doorslag naar een bepaald merk geven.

Veel plezier,
Frank Hoogeboom
sjaakjan
Posts: 10
Joined: 19 Oct 2005, 23:58

Post by sjaakjan »

Leuke topic: ik ben in 1995 begonnen met mijn vader's Pentax Spotmatic F, aangevuld met een 55/1.8, 135/2.5 en 200/4. Hoewel mijn collega's allemaal AF camera's hadden, ben ik achteraf blij dat ik volledig manual heb leren fotograferen: tot op de 1/6 stop nauwkeurig belichten (...) en snel manual leren focussen.

In 1999 ben ik overgestapt op een Nikon FM2 met een MD12 motordrive, omdat ik graag dubbel wilde schieten. Mijn lenzen arsenaal bestond uit een 35/2.0, 50/1.8, 85/2.0, 135/3.5 en 180/2.8. Die laatste lens is altijd mijn favoriete lens geweest. De drang naar autofocus bracht mij in 2000 op een Nikon F90X, wat een camera is met good-value-for-money karakteristieken: niet al te duur, maar wel een acceptabele autofocus- en exposure nauwkeurigheid. Alle manual lenzen wisselde ik in voor een 35-70/2.8, 80-200/2.8 en 24/2.8. De zoomlenzen boden mij weliswaar flexibiliteit, maar het trieste is dat als ik mijn verzameling erop nasla, de scherpste platen zijn gemaakt met de Pentax Spotmatic met de 55mm en 135mm.

In 2005 heb ik voor een fotoproject in de sloppenwijken van Bombay en D70 gekocht die ik na deze trip met minimale afschrijving weer verkocht heb. Ik sta nu op het punt een D200 te kopen, wellicht een D200x?
User avatar
Flyboy
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2705
Joined: 14 Sep 2006, 09:39
Type of spotter: F4
Subscriber Scramble: Flyboy
Location: Hillywood
Contact:

Post by Flyboy »

Coast wrote:...van de ene op de andere dag mijn hele Canon arsenaal omgeruild voor een Nikon F90X en oa. de 80-200mm f2.8 waarvan de laatste eigenlijk altijd de reden was om ooit voor Nikon te kiezen. En terecht. Een werkelijk fantastisch objektief welke ik 11 jaar later nog met hetzelfde plezier gebruik als de eerste dag. Deze topper is trouwens voor een redelijk bedrag als occasion terug te vinden, en een betere aankoop dan menig nieuw objektief.

Arjen.
Nou dat is precies mijn ervaring.

op 30 juni 1983 heb ik mijn eerst SLR gekregen: een Pentax MG met een 135mm f2.5. Deze lens was geweldig. Alleen wat weinig mm. Eerst een converter geprobeert, maar die waren zekler toen niet zo geweldig: veel vertekening. Ik heb een 70-200 mm er bij gekocht en die beviel prima
Ook nog een keer een 400mm occasion gekocht, maar die had niet veel licht beschikbaar.
Op de dag (kenners weten de datum wel op te zoeken) dat er dat er tomcats op Volkel kwamen, met bucaneers en nog meer moois kwam het keerpunt. Net toen de tomcat in de break zaten, was mijn rolletje vol en bij het terugspoelen brak het draaidingtje af :twisted: :twisted:
Binnen een paar weken was er toen een Nikon F90 met een 24-70mm, alleen was toen mijn geld op en heb ik er een Sigma 75-300 (F4-5,6) bij gekocht: toen slechts 3-400 gulden. Op Gilze-Rijen sprak een mede spotter mij aan met de vraag of het nou niet enorm jammer was om op zo'n (mooie) camera zo'n (=censored=) lens te zetten. Hij had natuurlijk gelijk. Hiermee heb ik mijn vriendin kunnen overtuigen en heb de 80-200mm F2.8 aangeschaft. Verreweg de beste lens in de klasse ooit gemaakt. En de reden dat ik overgegaan ben op de D70 (dus bij Nikon ben gebleven).

Nu heb ik dus een D70 met 80-200mm F2.8 en toch maar weer een converter er bij gekocht met als onderbouwing dat bij de geweldige 80-200 de verslechtering door een converter wel mee zou vallen. Een paar weken terug bij de TLP heb ik deze combinatie uitgeprobeert en was helemaal niet ontevreden..... tot ik de foto's zag van anderen met andere lenzen.

Op het lenzen probeer weekend heb ik de witte Canon 100-400 erg leren waarderen. Natuurlijk zijn die fixed 400mm 2.8 en zo erg mooi, maar ook niet te tillen. Deze 100-400mm lens zou voor mij reden zijn om een Canonbody bij aan te schaffen. De vraag wordt dan: een EOS 400D of een EOS 30D. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voorkeuren van de forumleden??
User avatar
Bianca
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 249
Joined: 10 Mar 2003, 19:43
Type of spotter: Fotograaf
Subscriber Scramble: Bianca
Location: Sliedrecht

Post by Bianca »

Hoihoi,

Ik zal ook nog even een duit in het zakje doen.....

Ben in 2001 begonnen met een Nikon F70 en een 70-300mm lens. Al gauw kwam er een 50-500mm Sigma voor in de plaats. Naar mijn idee niks mis mee, totdat het digitale tijdperk kwam. Het werd dus al gauw een D70, met nog steeds die 50-500. Oja en een 28-105. Die 50-500 begon me steeds slechter te bevallen dus toch maar weer terug naar me 70-300. Ondertussen heb ik sinds zeer korte tijd dan eindelijk me 70-200mm 2.8 VR van Nikon. Hij bevalt me geweldig, al heb ik nog geen vliegtuig ermee geplaat, maar dat komt goed. Ik wil in de toekomst nog wel een converter erbij. Eens kijken wat dat wordt.

Wat ik nog effe kwijt wil is dat ik pas die 70-200 heb gekocht na het eerste lenzen probeer dagje van Iwan.
Dank je wel Iwan voor de organisatie en bedankt aan diegene die me hebben verteld dat het een superlens is!!!!!!!!

Doei,
Bianca
Post Reply

Return to “Photography”