NAVO: te veel tanks en gevechtsvliegtuigen

ImageSocial talk, maar dan in het Nederlands. Dit is de opvolger van het Praethuis uit het BBS tijdperk. Tagline verplicht !

Forum rules
Image
Post Reply
User avatar
Henk Voortwijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3590
Joined: 13 Jan 2004, 20:56
Type of spotter: Radio monitoring
Subscriber Scramble: Henk Voortwijs
Location: Vogelwaarde, The Netherlands
Contact:

NAVO: te veel tanks en gevechtsvliegtuigen

Post by Henk Voortwijs »

26-04-2010

BRUSSEL - NAVO-landen moeten eens goed nadenken over waar ze hun defensiegeld aan uitgeven. Ze moeten nog beter samenwerken en minder nationale trots vertonen bij defensieaankopen. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft dat maandag (26 april) gezegd in een toespraak bij een Belgische militaire hogeschool.


"Als ik kijk naar onze uitgebreide inventaris aan tanks en gevechtsvliegtuigen - vergeleken met de analyse van hoe een toekomstig conflict er waarschijnlijk uitziet - ben ik ervan overtuigd dat we ze niet allemaal nodig hebben", zei Rasmussen. "Als we eens grondig prioriteiten stellen, zouden we behoorlijk wat geld kunnen vrijmaken voor belangrijker doelen."

Rasmussen wil dat de landen meer meebetalen aan elkaars militaire operaties. Beter nog is dat ze samenwerken, zoals de Nederlandse en Belgische marine al onder een gezamenlijk commando varen. Dat NAVO-landen bij toerbeurt de luchtmachtpatrouilles verzorgen voor de Baltische landen, verdient volgens hem navolging.

Kosten zijn ook te besparen door meer projecten samen te doen, zoals de bouw en goedkeuring van vliegtuigen en helikopters. "Als Europese landen zeshonderd NH-90 helikopters kopen, is het dan echt nodig dat ieder land zijn eigen aankopen certificeert? Als we die certificering harmoniseren, kan het naar schatting 5 miljard euro besparen."

Volgende stap is dat ook defensieleveranciers meer samenwerken of fuseren. "Het heeft geen zin voor Europa om zestien marine-scheepswerven te hebben en twaalf afzonderlijke fabrikanten van pantservoertuigen", zei de Deense NAVO-topman, die beseft dat hij hiermee de nationale trots van bepaalde landen kan krenken.

De huidige afwijkende eigen systemen kunnen in de praktijk gevaarlijk zijn, benadrukt Rasmussen. Zo herkent apparatuur van het ene NAVO-land soms die van een ander NAVO-land niet. Dat kan ertoe leiden dat militairen op bondgenoten schieten.

Rasmussen wil bovendien dat de landen zich specialiseren in onderdelen van defensie. Nederland en België zijn al specialist in mijnenjagen. Estland heef zich ontwikkeld tot het centrum van deskundigheid voor aanvallen op internet.

De secretaris-generaal, opvolger van Jaap de Hoop Scheffer, ontziet ook zijn eigen hoofdkwartier niet. Hij wil in juni al plannen presenteren om de organisatie te moderniseren.

(c) ANP

http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?id=34670" onclick="window.open(this.href);return false;
UBC760XLT;UBC780XLT;UBC3500XLT;UBC9000XLT;SANGEAN/ATS-909X
boonens
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 161
Joined: 20 Nov 2005, 15:28

Re: NAVO: te veel tanks en gevechtsvliegtuigen

Post by boonens »

Ik denk dat bij samenwerken en aankopen de nationale trots nog een van de minste problemen is. Wat te denken van onderwerpen als werkgelegenheid, culturele verschillen, afwijkende behoeften, verdeling van de kosten etc.

Hoe dan ook is e.e.a. wellicht onvermijdelijk om een goed uitgeruste defensie te waarborgen, dus laat men nu alvast maar beginnen met commissies en studiegroepen. Wellicht dat we dan in 2040 de eerste resultaten gaan zien.
Post Reply

Return to “'t Praethuys”