FLYSAFE: TomTom-achtig systeem maakt vliegen nog veiliger

ImageSocial talk, maar dan in het Nederlands. Dit is de opvolger van het Praethuis uit het BBS tijdperk. Tagline verplicht !

Forum rules
Image
Post Reply
User avatar
Henk Voortwijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3590
Joined: 13 Jan 2004, 20:56
Type of spotter: Radio monitoring
Subscriber Scramble: Henk Voortwijs
Location: Vogelwaarde, The Netherlands
Contact:

FLYSAFE: TomTom-achtig systeem maakt vliegen nog veiliger

Post by Henk Voortwijs »

Piloten zitten nu nog met uitgevouwen weerkaarten op schoot en een radar voor hun neus. Dat klinkt ouderwets en dat is het ook, maar het gaat veranderen. “We gaan naar een TomTom-achtige situatie toe'', zegt een woordvoerder van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

In het NLR worden woensdag en donderdag de resultaten gepresenteerd van het Europese onderzoeksproject FLYSAFE. Een gezamenlijk project van veertien landen om vliegen nog veiliger te maken dan het al is.

FLYSAFE is bestemd om het aantal vliegtuigongelukken door het weer, de omgeving of door botsingen met andere toestellen te verminderen. Om de in het project ontwikkelde functies zo echt mogelijk na te bootsen worden bij het NLR een verkeerstoren- en radarsimulator en een vluchtsimulator met elkaar verbonden. “Piloten van verschillende luchtvaartmaatschappijen doen mee aan experimenten.''

In de toekomst krijgen piloten de beschikking over datalinks met bijvoorbeeld de actuele weersituatie. Aan boord hebben piloten nu weerkaarten en een radar. “FLYSAFE voegt daar de meest recente voorspellingen vanaf de grond aan toe. Die worden gecombineerd weergegeven op het scherm van de piloot'', aldus de woordvoerder.

Met behulp van de gegevens van de grond kunnen ook turbulentievrije gebieden doorgegeven worden. Verder kan FLYSAFE ingezet worden voor bijvoorbeeld het taxiën naar de gate. “Nu krijgen piloten dat van de verkeersleiding te horen. In de toekomst kunnen ze via de datalink de route en de plattegrond van de luchthaven zien op hun instrumenten in de cockpit.''

Zij krijgen ook de posities door van andere vliegtuigen en ze krijgen een signaal als ze andere toestellen te dicht naderen. Een ander onderdeel van het systeem dient als een soort ondersteuning van de bemanning en bewaakt standaard vliegprocedures. “Zoals het aanpassen van de hoogtemeters aan de luchtdruk.''


(c) Reismedia / ANP

http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?id=30059" onclick="window.open(this.href);return false;
UBC760XLT;UBC780XLT;UBC3500XLT;UBC9000XLT;SANGEAN/ATS-909X
User avatar
kiwi
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1471
Joined: 20 Mar 2007, 22:24
Location: Amsterdam
Contact:

Re: FLYSAFE: TomTom-achtig systeem maakt vliegen nog veiliger

Post by kiwi »

Wat is hier het vernieuwende van? Voor alles wat genoemd wordt is al een oplossing. Of is het idee hiervan dat alles gecombineerd is tot 1 systeem?
Post Reply

Return to “'t Praethuys”