Vervanging F-16's

ImageSocial talk, maar dan in het Nederlands. Dit is de opvolger van het Praethuis uit het BBS tijdperk. Tagline verplicht !

Forum rules
Image
Post Reply
User avatar
Rockville
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1648
Joined: 24 Nov 2007, 00:38

Re: Vervanging F-16's

Post by Rockville »

Gripen NG Tender for Brazil

Today Saab handed over a tender for 36 Gripen Next Generation to the Brazilian Air Force Air Command. The tender is an answer to the formal Request for Proposal that was issued in the autumn 2008.
Gripen NG is the next generation Gripen, an enhanced version of the well established net centric warfare multirole fighter which has proven low acquisition, operation and support costs. The Gripen NG programme covers development of avionics and all major sensors including data communication, self-protection systems, weapons integration, as well as airframe and propulsion enhancements. The aircraft will have increased thrust, increased payload, and extended range.
“The Gripen NG offer is fully compliant and will be a complete solution for Brazil,” says Gripen Campaign Director for Brazil, Bengt Janér.
Generate transfer of key technology
Not only will Gripen NG provide an unbeatable industrial co-operation package, with lasting consequences for the national defence industry, such as the direct involvement in the development, production and maintenance of the platform but it will also generate transfer of key technology including access to Gripen source codes. These industrial packages will include contractually binding obligations.
The transfer of the Technology programme will also allow full involvement in future capability development supplying Brazil strategic long term national security and technology superiority.
A long term partnership
“Gripen NG will provide a long term partnership between Brazil and Sweden in a well established fighter programme that continues to develop. Gripen will maintain its position at the cutting edge of technology for the next 30-40 years”, says Saab CEO Mr. Åke Svensson.
Gripen is in service with the Swedish, Czech Republic, Hungarian and South African Air Forces. It has also been ordered by the Royal Thai Air Force. The UK Empire Test Pilots’ School (ETPS) is operating Gripen as its advanced fast jet platform for test pilots worldwide. Saab is also delivering successful industrial cooperation programs in Czech Republic, Hungary and South Africa.

Gripen International | Feb 6, 2009
User avatar
Rockville
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1648
Joined: 24 Nov 2007, 00:38

Re: Vervanging F-16's

Post by Rockville »

Geachte Mod's,

Ik realiseer mij dat mijn laatste twee postings over de vervanging van de F-16's niet voldoen aan de gestelde eis, dat het in de Nederlandse taal moet zijn. Mijn excuses daarvoor. :oops: Indien ze verwijderd worden heb ik daar begrip voor.
Het tegenargument zou kunnen zijn, dat in de toekomst ook veel Engelstalige berichten het daglicht zullen zien die hiermee verband houden. :roll:
User avatar
Thijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5067
Joined: 10 Feb 2003, 13:42
Subscriber Scramble: Thijs
Location: West Intercourse Island
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by Thijs »

Een korte nederlandse vertaling is ook voldoende. Inderdaad je kan niet om het Engels heen :wink:

Thijs
Assume makes an ASS of U and ME.
User avatar
Rockville
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1648
Joined: 24 Nov 2007, 00:38

Re: Vervanging F-16's

Post by Rockville »

Bewoners Friese dorpen vrezen komst JSF
MARSUM - Nu de aanschaf van de JSF als vervanger van de F-16 naderbij lijkt te komen, beginnen bewoners van gemeenten rond vliegbasis Leeuwaren zich te roeren. De JSF zou vier keer zoveel lawaai maken als de F-16.

Dat bleek afgelopen najaar uit een rapport dat in de Verenigde Staten is opgesteld en via internet zijn weg naar Friesland wist te vinden
Vooral in dorpen die aan de rand van de start- en landingsbanen liggen, zoals Marsum, en in wijken van Leeuwarden maken inwoners zich zorgen. Maandag legden de specialisten van de Tweede Kamer hun oor daar letterlijk te luister door onder andere en geluidsfragment van de herrie te ondergaan.

Luchtmachtbasis
Burgemeester Fred Crone van Leeuwarden gaat binnenkort op bezoek bij zijn collega in het Brabantse Volkel, waar hetzelfde probleem rondom de luchtmachtbasis gaat spelen, zo kondigde hij aan.
Toen in de jaren tachtig de F-16 zich aandiende als de opvolger van de Starfighter, gingen de Friezen op de barricaden. De huizen die last zouden kunnen krijgen van het straaljagerlawaai werden voor tientallen miljoen euro's geïsoleerd. Die huizen zijn nu zo geluiddicht dat je het niet eens hoort als er een bus voorbij rijdt.

Geluidsgrenzen
Het geluid dat de JSF voortbrengt is volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) die de bewoners eerder bezocht, niet meegenomen in de overwegingen welke straaljager de F-16 moest opvolgen. Omdat de JSF meer lawaai zou maken, dreigt volgens de bewoners sloop van hun woningen. Want boven bepaalde geluidsgrenzen mogen er geen mensen in het gebied wonen.
Nog deze maand moeten nieuwe cijfers over het lawaai bekend worden. En er loopt een onderzoek. Commandant van de vliegbasis Anton den Drijver erkent dat de JSF meer geluid zal maken. ''We zullen dan voor 15 procent van de testvluchten moeten uitwijken naar het buitenland.''
Sommigen reppen zelfs al van het helemaal verdwijnen van de vliegbasis bij Leeuwarden. Maar dat willen de bewoners ook weer niet. Want van de 1200 mensen die daar werken, wonen er ongeveer duizend in de regio.

© ANP Uitgegeven: 9 februari 2009 16:49
User avatar
Rockville
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1648
Joined: 24 Nov 2007, 00:38

Re: Vervanging F-16's

Post by Rockville »

Kamerleden: testtoestel JSF moet naar Leeuwarden

MARSSUM -
Zeker een van de twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) moet snel naar de Leeuwarder vliegbasis komen. Hier en in omliggende dorpen als Marssum, Koarnjum en Jelsum kan dan de extra geluidsoverlast van de beoogde opvolger van de F-16 worden ervaren. Dit vindt de meerderheid van de vaste kamercommissie Defensie, zo bleek gisteren tijdens een werkbezoek aan Marssum.
Het kabinet heeft vorige maand besloten om twee test-JSF's te kopen. De Tweede Kamer neemt hier overigens pas in april een besluit over.
Het is de bedoeling dat, als deze koop doorgaat, de tests enkel in de Verenigde Staten plaatsvinden. Het verschepen naar Nederland van de vliegtuigen en – vooral – de tientallen mensen die eraan werken is veel te duur, aldus Defensie. In Marssum werd duidelijk dat de meeste commissieleden hier geen boodschap aan hebben.

Meer hierover in de Leeuwarder Courant van dinsdag.

LC | Gepubliceerd op 09 februari 2009, 17:59
User avatar
kiwi
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1471
Joined: 20 Mar 2007, 22:24
Location: Amsterdam
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by kiwi »

Ik kan niks anders vinden dan dat dit een uit de hand gelopen spelletje poker is geworden. Nederland heeft dik ingezet op de JSF en heeft nu teveel geld verspild om er nog onderuit te durven..
aviodromefriend
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3519
Joined: 03 Dec 2006, 22:10
Type of spotter: zo snel afgekeurd, ik kreeg geen kans S5 te worden
Location: Airshows, EHKD, Where HAT eh took me

Re: Vervanging F-16's

Post by aviodromefriend »

Rockville wrote:Kamerleden: testtoestel JSF moet naar Leeuwarden

MARSSUM -
Zeker een van de twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) moet snel naar de Leeuwarder vliegbasis komen.
Duurt dus nog een paar maanden totdat een eventuele toestemming wordt gegeven tot aanschaf over te gaan, dan moeten ze nog worden gebouwd, maar zeker een moet snel komen..... :bonk: :blpc:
De Zamboni heeft kramp in zijn achterwiel
Jan Maarten Smeets, Heerenveen 31 oktober 2009
User avatar
Leeuwarden
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1053
Joined: 30 Aug 2006, 10:53
Location: Leeuwarden

Re: Vervanging F-16's

Post by Leeuwarden »

Persoonlijk zou ik even wachten tot dat Obama bekend maakt welke projecten geschrapt worden :mrgreen:
Don't steal my pictures...
User avatar
John Rambo
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 424
Joined: 06 Oct 2006, 18:34
Type of spotter: F4
Subscriber Scramble: John Rambo

Re: Vervanging F-16's

Post by John Rambo »

'F-16 kan zeker zes jaar langer mee'

De F-16's zijn nog lang niet toe aan vervanging. Een voormalige woordvoerder van het ministerie van Defensie schrijft dat in zijn proefschrift 'Hete Hangijzers'.

De coalitie wil de gevechtstoestellen vanaf 2014 vervangen, maar dat is ruim voor het tijdstip waarop ze op grond van hun levensduur aan vervanging toe zijn. Volgens de voormalige woordvoerder, Bert Kreemers, is dat pas vanaf 2020.

Vlieguren
De oudste F-16's dateren uit 1984. Staatssecretaris De Vries gaat uit van een levensduur van 6000 vlieguren en van 175 vlieguren per jaar. Op grond van deze getallen komt de voormalige woordvoerder van het ministerie tot de conclusie dat de toestellen op z'n minist nog meer dan tien jaar mee kunnen.

Mogelijk kan er nog langer gebruik van worden gemaakt. Andere landen hanteren een levensduur van 8000 vlieguren. Daar komt bij dat de 175 vlieguren per jaar pas worden gehaald sinds de operatie in Uruzgan. Voor die tijd werd de F-16 minder intensief gebruikt dan was voorzien.

Prins Bernhard
Kreemers was woordvoerder op Defensie tijdens het ministerschap van Joris Voorhoeve. In 1999 werd hij door minister Frank de Grave uit zijn functie ontheven, toen hij had gepleit voor een parlementaire enquête naar de val van Srebrenica.

Hij schrijft verder in zijn proefschrift dat prins Bernhard zich destijds heeft bemoeid met de aanschaf van de F16. De prins liet de Amerikaanse minister Kissinger weten dat Nederland niet zou instemmen met de keuze voor de F16 als de landingsrechten van de KLM in de VS niet zouden worden gegarandeerd.

Prins Bernhard was op dat moment lid van de raad van commissarissen van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Defensieminister Vredeling wist niks van de opmerkingen.

Bron: NOS.nl (http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen ... 9_f16.html)
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Re: Vervanging F-16's

Post by Polecat »

Hij schrijft verder in zijn proefschrift dat prins Bernhard zich destijds heeft bemoeid met de aanschaf van de F16. De prins liet de Amerikaanse minister Kissinger weten dat Nederland niet zou instemmen met de keuze voor de F16 als de landingsrechten van de KLM in de VS niet zouden worden gegarandeerd.
dan issie een van de weinigen die Kissinger heeft kunnen "overtuigen" van zijn gelijk, zo rekbaar was HK volgens de verhalen niet :-)

En mbt die F-16 vervanging, da's makelijk te checken door eens naar het onderhoud te kijken. Alles is vliegend te houden natuurlijk, er vliegen nog zat Spifires rond... Maar het gaat erom of die Luchtmachtkisten nog een beetje vliegwaardig te houden zijn of wordt het aantal benodigde onderhoudsuren per vlieguur wel steeds meer?

Los daarvan, denk dat gezien de vertragingen die elk defensieproject (lees: elk high-techproject) tegenwoordig oplopt niet dom is om een paar jaar speling in te bouwen.... als je in 2014 wilt hebben krijg je ze waarschijnlijk toch pas in 2020.....
I have never drunk milk, and I never will . . . .
User avatar
ehusmann
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 6083
Joined: 03 Aug 2005, 14:34
Location: Loures, Portugal

Re: Vervanging F-16's

Post by ehusmann »

En uiteindelijk maakt die 6 jaar niet zoveel uit. De kisten moeten op een gegeven moment aan de kant gezet worden, daar bestaat denk ik geen twijfel over. De reden om nu te kiezen heeft voornamelijk te maken met het aanschaffen van die testkisten. Dat zal nu moeten gebeuren, niet over 6 jaar.

Erwin
wamovements
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2055
Joined: 14 Jun 2007, 20:50
Subscriber Scramble: wamovements

Re: Vervanging F-16's

Post by wamovements »

ehusmann wrote:En uiteindelijk maakt die 6 jaar niet zoveel uit. De kisten moeten op een gegeven moment aan de kant gezet worden, daar bestaat denk ik geen twijfel over. De reden om nu te kiezen heeft voornamelijk te maken met het aanschaffen van die testkisten. Dat zal nu moeten gebeuren, niet over 6 jaar.

Erwin
Klopt dat de kisten aan de kant gezet moeten worden, de productielijnen van zowel Gripen als JSF zullen echter nog wel een tijdje open blijven. De vraag lijkt dus te worden of het noodzakelijk is dat NL aan de testfase meedoet? Over zes jaar zullen namelijk de ontwikkelkosten per toestel een stuk beter te berekenen zijn dan op dit moment. Tevens heb je dan geen last meer van de kinderziektes die ten koste gaan van het operationeel inzetten.
User avatar
Polecat
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5048
Joined: 12 Jul 2007, 13:58
Type of spotter: Omnivore
Subscriber Scramble: Polecat
Location: The Middle East of The Netherlands

Re: Vervanging F-16's

Post by Polecat »

Volgens mij doen we al mee aan de testfase toch? Daar hebben we volgens mij allang tig miljoen ingepompt. Of we er nu weer verder in mee gaan kan een afweging zijn...

Maar voor zowel de Gripen als de JSF geldt inderdaad dat er nog weinig tot niets duidelijk is over kinderziektes (bij meerdere toestellen in een operationele eenheid) en kostprijs...

en wie weet of Obama de US economie fixt, en misschien is de dollar dan tegen die tijd wel weer duurder de de zweedse euro (we heben nog een paar jaar he...) :-)
I have never drunk milk, and I never will . . . .
Kleintje Pils
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3072
Joined: 20 May 2003, 18:46
Subscriber Scramble: Kleintje Pils
Location: Leusden
Contact:

Re: Vervanging F-16's

Post by Kleintje Pils »

De 6000 vlieguren zijn nog aan de hoge kant voor een F-16. Oorspronkelijke schattingen van vlieguren werden berekend met een bepaald takenpakket voor dit type toestel. Nederland (en andere landen) hebben de F-16 uiteindelijk belast met zwaardere taken, zwaardere beladingen etc waardoor de uren misschien wel niet zo hoog zijn, maar de belasting op specifiek het airframe wel significant hoger is. Bekijk een F-16 maar eens ter hoogte van de motorophangingen, die spanten zijn al in diverse projecten verstevigd. Ook bovenop de kist worden dergelijke verstevigingen aangebracht.

Om dus de levensduur van een toestel puur op zijn uren te baseren is wel heel kort door de bocht...
Remco Donselaar
User avatar
SquAdmin
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3734
Joined: 21 Feb 2003, 11:04
Location: C a/d Y

Re: Vervanging F-16's

Post by SquAdmin »

wamovements wrote:De vraag lijkt dus te worden of het noodzakelijk is dat NL aan de testfase meedoet?
Noodzakelijk niet, want ook zonder onze testkisten zal het programma doorgaan. Maar als wij testkisten afnemen doen we formeel gezien nog steeds mee aan de ontwikkeling, wat betekent dat we ze later met korting kunnen kopen en meeprofiteren van verdere verkopen.
Greetz,

Patrick
Post Reply

Return to “'t Praethuys”