Foto bewerking, tips & tricks topic

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
User avatar
Sven van Roij
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 578
Joined: 01 Apr 2008, 20:18
Type of spotter: Military & Helo's
Subscriber Scramble: Sven van Roij
Contact:

Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Sven van Roij »

Graag wil ik (en met mij denk ik een hoop andere fotografen) meer te weten komen over het editten van foto's. Ik ben er altijd tegen geweest, maar zie nu het nut er toch wel van in. Ik ben absoluut niet van plan om de wolken op een regenachtige dag om te toveren in een blauwe lucht, maar wil wel graag mijn foto's beter belicht krijgen.

Zelf heb ik hiervoor een handige en duidelijke tutorial (voor de échte leken!) gevonden op het web: http://www.tutvid.com/tutorials/photosh ... Raw101.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Vanzelfsprekend zijn er 1000 en 1 andere mogelijkheden om een foto te verbeteren. Als voorbeeld neem ik graag de mijn foto van een Italiaanse Tornado op Florennes die Marcel (Warthog 71) shopte.

Voor:
Image

Na:
Image

Hierbij wil ik Marcel vragen of hij misschien een step-by-step guide zou willen plaatsen over het editten van deze foto. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld wordt het immers duidelijker dan wanneer we alleen de theorie horen!

Verder; houdt dit topic s.v.p. schoon. Maak er geen dump van met allerlei foto's of bedankjes. Zo blijft het duidelijk en overzichtelijk!

Sven
User avatar
Andras
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1108
Joined: 20 Jul 2008, 11:18
Type of spotter: Photo only
Location: Bearing 210 from EHLW 70 NM
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Andras »

Lol,

Altijd tegen geweest? Dan mag je nog wel even zweten om het "geheim" van goede luchtvaart-nabewerking te achterhalen.

Er is niks mis met jouw foto's Sven, je zou bijvoorbeeld al door een 2/3 stop over te belichten bij bovenstaande foto een betere foto schieten dan zonder die compensatie. Je kunt op internet genoeg step by step tutorials vinden over hoe je je foto's kunt nabewerken. (Volgens mij op de verschillende fotografie sites) Even wat tijd instoppen en je weet al veel meer.. :wink:

Tip. 1
Probeer ook eens zelf de witbalans in te stellen op verschillende delen van de dag. Fotografeer hiervoor een wit stuk papier volbeeld en gebruik de Witbalans optie in je menu. Selecteer dan de foto van het stuk papier, hierdoor gaat de camera met die kleurtemepratuur aan de gang. 2 uur later doe je dit weer, omdat het licht verandert. Check je boekje hoe je dit proces precies moet doen.

Je zal zien dat alleen al door deze 2 simpele dingen je foto's al beter uit je camera komen.

En trust me, wolken wegshoppen op een regenachtige dag in blauwe lucht doet niemand die serieus met nabewerking bezig is. En als het zonnetje er dan ook nog eens op schijnt dan zijn die wolken een geweldige achtergrond voor de foto. :wink:

Groet!
Groet,

Andras Brandligt
My images at AirTeamImages.com
User avatar
Flyboy
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2710
Joined: 14 Sep 2006, 09:39
Type of spotter: F4
Subscriber Scramble: Flyboy
Location: Hillywood
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Flyboy »

Hi Sven,

Ik zou zeggen: neus even rond in dit forum, dan kom je al een heleboel te weten.
Marcel, ik en vele anderen hebben een 3-daagse cursus gevolg om de diepere geheimen van photoshop en lightroom te ontdekken, het gaat wel wat ver om dat even uit te leggen.

Tip 1: zoek in dit forum op 'workflow' en je komt de meeste tips kant en klaar tegen. ('search' bovenaan de pagina)

succes.
Marc
User avatar
Arjenp
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1677
Joined: 01 Jan 2009, 09:58

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Arjenp »

Kijk eens rond bij je lokale bibliotheek. Ze hebben daar meestal boeken met tot wel 800 pagina's over bijv. CS2, CS3 en de Elements serie. :wink:
User avatar
kiwi
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1471
Joined: 20 Mar 2007, 22:24
Location: Amsterdam
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by kiwi »

1 tip die ik onlangs hier op het forum langs zag komen, voor sharpening, is voor mij heel nuttig geweest!

Veel mensen (mijzelf meegerekend), proberen een foto te verscherpen met de Sharpen filter in photoshop. Hier is niks op tegen, alleen levert dit vaak snel gekartelde randjes van kleine details op, die daardoor van onopvallend in storend veranderen.
Als je de foto (na eerst al je andere bewerkingen gedaan te hebben, sharpening zou je als allerlaatst moeten doen, na alle kleurcorrecties e.d.) eerst converteert naar LAB (in Photoshop CS3: Image -> Mode -> Lab Color) en vervolgens alleen de Lightness channel kiest (in het Channels schermpje, je ziet dat de foto zwart wit wordt. Dit komt doordat je alleen de Lightness channel bekijkt en bewerkt) en vervolgens de sharpen filter gebruikt, zul je zien dat je een veel subtieler effect krijgt, waarbij de foto duidelijk scherper wordt, maar je minder snel last hebt van gekartelde randjes.
User avatar
Warthog 71
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 469
Joined: 09 Mar 2005, 14:20

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Warthog 71 »

Hola Sven,



Sorry maar een workflow maken gaat me net te ver, vooral gezien het feit dat er reeds veel over is geschreven binnen dit forum. Het gaat er om dat je iets “doet”, niet dat je iets “nadoet” dan leer je er pas echt iets van. In 2003 (met een Canon D60) ben ik ook begonnen met bagger, dwz. een jpg file waar ik vervolgens een pracht plaat van wilde maken… jammer maar helaas. Met de overstap naar raw kwamen er meer mogelijkheden, dus ook meer vragen en was het dus lezen geblazen. Nadat ik een eind op weg was toch maar eens met Iwan en kornuiten in een klas lokaal gaan zitten, erg nuttig mag ik wel zeggen, velen van ons bezitten voor een god’s vermogen aan camera’s en objectieven maar een cursus “ontwikkelen” is iets waar we niet in willen investeren. Als ik eerlijk ben gebeurd het me ook nu nog wel eens dat ik mijn doel niet haal, maar daar moeten we dan maar mee leren leven. Een top fotograaf uit de F1 wereld vertelde me laatst dat acht van zijn tien foto’s niet geschikt waren voor publicatie, ofwel acht van de tien gingen de prullenbak in! Als ik soms op dit forum kijk zouden wij dat allemaal moeten doen.



Tip 1:

RAW !!!!!!!

Tip 2:

Dan kun je de witbalans tip meteen weer vergeten, gewoon achteraf instellen tijdens het converteren.

Tip 3:

Ik las net een tip die ging over 2/3 stop overbelichten, als ik je exif van de tornado foto bekijk begrijp ik deze tip niet zo goed.

180mm
ISO 200
1/400s
F/13

Volgens mij heb je met deze instellingen licht genoeg en is overbelichten nutteloos. Misschien kan Andreas zijn uitspraak eens onderbouwen.



Groetjes en maak d’r wat van!


Marcel
Assumption is the mother of all f#ckups...
User avatar
Andras
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1108
Joined: 20 Jul 2008, 11:18
Type of spotter: Photo only
Location: Bearing 210 from EHLW 70 NM
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Andras »

Warthog 71 wrote:

Tip 1:

RAW !!!!!!!

Tip 2:

Dan kun je de witbalans tip meteen weer vergeten, gewoon achteraf instellen tijdens het converteren

Volgens mij heb je met deze instellingen licht genoeg en is overbelichten nutteloos. Misschien kan Andreas zijn uitspraak eens onderbouwen.

Marcel
Je kan het op 2 manieren benaderen. 1. Uiteraard is alles achteraf in PS aan te passen. RAW enige goede optie. 2 Het mooiste is als je het al goed uit je camera krijgt. Het overbelichten kan vaker van toepassing zijn, ik heb niet naar de exif gekeken in dit geval. Overigens is F13 wel hoog als ik zo naar deze foto kijk. Er is inderdaad genoeg licht, maar dat wil nog niet zeggen dat je nooit hoeft over te belichten. Daardoor zal als er een juiste meting is vericht, de kist beter uit de verf komen. Persoonlijk zou ik niet voor deze settings kiezen.

Dus het is aan jou hoe je het wil gaan doen, alles achteraf of zo min mogelijk.

Ik kies voor optie 2 ;)

Groet,
Groet,
Groet,

Andras Brandligt
My images at AirTeamImages.com
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Iwan Bogels »

Tsja, toch altijd weer die cursus he..... :-) Als er genoeg aanmeldingen zijn wil ik wel weer proberen om er in november eentje te starten. Mail me maar, ik heb al enkele kandidaten op de wachtlijst staan.

Ik ben het helemaal met Marcel eens. Ga eerst eens in RAW schieten, dan heb je helemaal geen camera settings van verscherping, contrast, kleubalans en verzadiging in je camera nodig omdat deze zaken altijd achteraf worden toegevoegd als je er in de PC mee aan de slag gaat. RAW wil zeggen dat je de onbewerkte data rechtstreeks vanaf je sensor op je kaart schrijft, terwijl een JPG het resultaat is van door de camera uitgevoerde bewerkingen !

Verder is het zaak om je foto in één keer goed te belichten. Veel mensen hebben de camera op automatische lichtmeting staan en combineen dat ook nog eens met de P-stand voor het belichten van de foto. Vervolgens schieten ze zonder na te denken in alle richtingen en gaan er vanuit dat de camera wel het juiste denkwerk zal doen. Ik krijg wel eens het idee dat bij sommigen de basiskennis van het fotograferen ontbreekt, en dat de aanwezige kennis ophoudt bij "Props schiet je met een lage sluitertijd vanwege de blur" en "Met een klein diafragma krijg je lekkere scherpe foto's".

Andras gaf aan dat 2/3e stop overbelichten wellicht een mooi resultaat zou leveren, maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat je dus de lichtmeetfout van de camera aan het corrigeren bent ? Automatische belichting is dus kennelijk toch niet zo goed als we allemaal zouden willen.....

Verder verwijs ik wederom graag naar Marcel's opmerking dat goede bewerking van je foto's niet in één dag onder de knie is te krijgen. Het is en proces van verbteringen waarbij je steeds weer een stukje meer begrijpt van wat je ziet en doet, en steeds weer nieuwe of betere manieren vindt om het beoogde resultaat te bereiken.

Als je je afvraagt hoe je je foto kunt verbeteren, probeer dan eerst eens te benoemen wat je ziet wat er mis is met het origineel. Doe dat in steekwoorden zoals grauw, soft, zweem, donkere hoeken, scheve horizon etc, en Google daar eens op in combinatie met woorden zoals "bewerk grauw photoshop".

Hopelijk is het een begin, en wie weet hoor ik nog van je voor de Lightroom-Photoshop-cursus.

Groetjes,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
Redskin
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1277
Joined: 01 Jul 2003, 16:22
Type of spotter: a serial is just paint to brighten up an aircraft
Subscriber Scramble: Digitaal
Location: 10 miles from Gilze Rijen
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Redskin »

zoals al zoveel gezegd,

ga RAW schieten en zorg dat je instellingen goed zijn (en mocht het een keer niet goed zijn kun je de RAW file aanpassen in photoshop)
John
Image
User avatar
Sven van Roij
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 578
Joined: 01 Apr 2008, 20:18
Type of spotter: Military & Helo's
Subscriber Scramble: Sven van Roij
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Sven van Roij »

Bedankt voor de vele tips. Ik zal er mee aan de slag gaan. Mijn camera staat nu ingesteld op het platen van RAW en JPEG. Het zal wel even duren voordat ik goed kan shoppen, dus dan blijf ik de JPEGjes ook even behouden.

Groeten,
Sven
User avatar
Andras
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1108
Joined: 20 Jul 2008, 11:18
Type of spotter: Photo only
Location: Bearing 210 from EHLW 70 NM
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Andras »

Sven van Roij wrote:Mijn camera staat nu ingesteld op het platen van RAW en JPEG. Het zal wel even duren voordat ik goed kan shoppen, dus dan blijf ik de JPEGjes ook even behouden.

Groeten,
Sven
Lees je nou niet goed of ...? :wink:

Het instellen van RAW en JPEG heeft geen nut als je je camera niet wilt instellen vwb WB, belichting etc etc...
Je camera zal JPEG berekenen aan de hand van de instellingen van je camera. Die JPEG wordt gemaakt vanuit de RAW file. De JPEG is een uitgekleed bestand en daar mis je heel veel detail info in. Dus of stel je camera goed in als je RAW en JPEG foto's wil schieten, of schiet alleen RAW en doe het achteraf. Zoals Iwan aangeeft, probeer een zo goed mogelijke foto als uitgangspunt te nemen. Als je dus geen instellingen wilt doen in je camera heb je maar 1 optie. RAW

Correct me if i'm worng anyone.
Groet,

Andras Brandligt
My images at AirTeamImages.com
User avatar
kmarrie
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 674
Joined: 26 Feb 2003, 23:12
Type of spotter: Pictures.

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by kmarrie »

Beste Andras,

om heel eerlijk te zijn schiet ik ook jpeg + Raw en dacht ik dat de raw bestanden het zelfde zouden zijn als wanneer je alleen voor RAW kiest. Kun je mij vertellen wat er anders is aan de JPEG + RAW en alleen RAW?
De reden dat ik voor jpeg + Raw heb gekozen is omdat ik de jpeg's makkelijk kan bekijken en uitzoeken ( weggooien) en uiteindelijk het RAW bestand neem om te bewerken.

Als ik alleen RAW schiet kan ik lang niet zo makkelijk door mijn foto's scrollen en moet ik steeds ieder RAW bestandje afzonderlijk openen in PS elements 7, en dat is geen doen. Of is er misschien een makkelijkere manier om mijn RAW bestanden te bekijken. Mijn tubnail van de foto blijft ook gewoon blauw en er is geen afbeelding zichtbaar, dit kan alleenpas als ik hem in PS heb geopend.
Ik zal wel van alles fout doen maar hoop dat je mij op weg kunt helpen.

gr ralph

PS iwan hoeveel mensen heb je nodig om de cursus te laten door gaan en wat waren de kosten ook weer voor deze 3 dagen.
User avatar
Andras
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1108
Joined: 20 Jul 2008, 11:18
Type of spotter: Photo only
Location: Bearing 210 from EHLW 70 NM
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Andras »

kmarrie wrote:Beste Andras,

om heel eerlijk te zijn schiet ik ook jpeg + Raw en dacht ik dat de raw bestanden het zelfde zouden zijn als wanneer je alleen voor RAW kiest. Kun je mij vertellen wat er anders is aan de JPEG + RAW en alleen RAW?
Hoi Ralph,

Wat je zegt klopt wel, het RAW bestand (RUW materiaal, zonder tussenkomst van welke setting dan ook) in de RAW + JPEG stand is hetzelfde als alleen de RAW stand. De JPEG wordt beinvloed door de settings van je camera, dus bijvoorbeeld, je stelt op je camera in dat je zwart wit wilt fotgraferen (monochroom) dan zal het JPEG bestand alleen zwart wit zijn en het RAW bestand gewoon ruw, dus in kleur met alle informatie. Die JPG wordt gegenereerd uit je RAW informatie dus dat maakt het noodzakelijk dat je instellingen moet veranderen. Het kost je meer opslag ruimte op je geheugenkaart als je voor RAW + JPEG kiest maar dat wist je al denk ik.
kmarrie wrote:De reden dat ik voor jpeg + Raw heb gekozen is omdat ik de jpeg's makkelijk kan bekijken en uitzoeken ( weggooien) en uiteindelijk het RAW bestand neem om te bewerken. Als ik alleen RAW schiet kan ik lang niet zo makkelijk door mijn foto's scrollen en moet ik steeds ieder RAW bestandje afzonderlijk openen in PS elements 7, en dat is geen doen. Of is er misschien een makkelijkere manier om mijn RAW bestanden te bekijken.
Dit is ook een manier denk ik, ik doe het niet zo, ik gebruik Bridge om door de RAW bestanden heen te bladeren. En die openen dan weer in CameraRAW, om vanuit daar weer in Photoshop te openen. Of ik gebruik Lightroom, die maakt het ook heel gemakkelijk.
Of er een simpelere manier is? Dat zou kunnen (ik vind het al redelijk simpel), er zijn nog tal van ander programma's die het kunnen. Er zijn zelfs plug-ins om via Verkenner gewoon door je RAW bestanden te kunnen bladeren. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd maar het schijnt te kunnen. Iemand die daar iets over weet voor Ralph?
kmarrie wrote:Mijn tubnail van de foto blijft ook gewoon blauw en er is geen afbeelding zichtbaar, dit kan alleenpas als ik hem in PS heb geopend.
Je bedoelt blauw in Verkenner? Dit zal met die plug-in te maken hebben denk ik. Als je die installeert zal hij wel zichtbaar worden.

En "fout doen" doen de meesten van ons, dus leren is een uitdaging.

Greetz!
Groet,

Andras Brandligt
My images at AirTeamImages.com
Hans Rolink
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1567
Joined: 07 Sep 2002, 22:53
Type of spotter: F4.5
Subscriber Scramble: Hans Rolink
Location: The North of the Netherlands
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Hans Rolink »

Een handig programmatje om door RAW's heen te bladeren is FastStone Image Viewer. Google maar ff op deze naam, je vind hem vanzelf. Ik ben er aan gekomen toen ik niet tevreden was over Nikon View NX wat ik weer nodig had om D300 RAW's te kunnen zien. Vanuit FastStone kun je heel snel in Photoshop's Camera Raw RAW bestanden openen.
FastStone is maar een voorbeeld. Er zijn er veel meer. Ook hier wijst Google je de weg.
Een aardige site om veel Photoshop trucs voor beginners te leren is http://www.luminous-landscape.com/tutor ... shop.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Kijk ook eens op Sean Wilson's Prime Images, http://www.primeimages.co.uk/" onclick="window.open(this.href);return false; heeft meteen een link naar zijn Photoshop tips.

Mooi dat we weer bij iemand het idee hebben doodgeslagen dat Photoshop voor frauduleuze fotografen is :lol:

Hans.
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: Foto bewerking, tips & tricks topic

Post by Iwan Bogels »

kmarrie wrote:PS iwan hoeveel mensen heb je nodig om de cursus te laten door gaan en wat waren de kosten ook weer voor deze 3 dagen.
Hi Ralph,

De prijs kan het meest gedrukt worden als we met 14 personen tegelijk deelnemen. De afgelopen jaren lag het tarief voor één dag op iets meer dan 110 euro p.p. Een combinatie-cursus van Lightroom en Photoshop zou eigenlijk drie dagen moeten beslaan, want minder is echt ondoenlijk.

Andras vroeg of het mogelijk was om de cursus op zondag te laten plaatsvinden, maar dit is helaas niet mogelijk. Het bedrijf wat de cursus geeft is op zondag namelijk gesloten. De meest voor de hand liggende optie is een cursus op drie opeenvolgende zaterdagen. Dat maakt dat het spottersseizoen is uitgesloten, en dat het ideale tijdstip dus medio november zou zijn. Maar ja, dan moet ik eerst eens gaan navragen over de prijs en beschikbaarheid.

Je hoort nog van me, net zoals de andere die vragen hebben gesteld. Maar ik hoop dat dit al een beetje duidelijkheid geeft.

Groetjes,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
Post Reply

Return to “Photography”