NIET FLITSEN TIJDENS HET (AVOND) SPOTTEN!

ImageImageThe forum for all movements and news about Volkel Air Base.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
T-O
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 256
Joined: 30 Mar 2009, 19:22

NIET FLITSEN TIJDENS HET (AVOND) SPOTTEN!

Post by T-O »

NIET FLITSEN TIJDENS HET (AVOND) SPOTTEN!

Beste luchtvaartliefhebber:
naar aanleiding van een discussie t.a.v. zaklampen en flitsers, heeft SG Volkel navraag gedaan bij een zeer ervaren Volkel-vlieger die ons spotters een warm hart toedraagt. Dit was zijn antwoord op de vraag: ”Ondervinden jullie hinder van zaklantaarns en flitsers van spotters?

“Als we bij de spottersplaats staan te wachten zetten we de Night Vision Goggles (NVG’s) op, tegenwoordig zijn het Night Vision Cueing Displays (NVCD's). Het geschijn met zaklampen, daar hebben we minder last van. Dat is een constante lichtbron en daar passen de goggles zich op aan. De flitsers zorgen wel voor problemen, omdat die kort en krachtig zijn. De goggles zijn dan te laat om zich aan te passen en dat resulteert in goggles die dan wat aan het na-ijlen zijn op de lichtbronnen, waardoor we ze niet goed in kunnen stellen. Om diezelfde reden zetten wij onze strobe lights boven op de staart uit als we daar staan.
De flitsers zijn lastig om het zo maar te zeggen... Het zorgt voor afleiding en we lossen het nu op door bij de shelter onze checks te doen i.p.v. bij de baan. Andere manier is door verder door te taxiën en tussen de banen in te gaan staan, dan hebben we er ook geen last van.”

Wat betekent dit voor ons, luchtvaartenthousiastelingen aan het hek?

Simpel: De kisten staan nu dus al korter te wachten voordat ze de baan opdraaien door de maatregelen die de vliegers hebben getroffen n.a.v. de hinder die ze ondervinden van flitsers. Het kan er zelfs toe leiden dat de kisten niet meer stoppen voor ze de baan opdraaien, waardoor er helemaal geen gelegenheid is om in het donker foto’s te maken.

Kortom, bij deze het dringende verzoek: Zorg ervoor dat vóórdat je foto’s gaat nemen, je flitser uitgeschakeld is! Ongeacht of je met je telefoon foto’s maakt of met een camera met ingebouwde flitser, of met een opzetflitser: NIET FLITSEN! Spreek elkaar daar indien nodig vriendelijk op aan en leg uit waarom dit zo vervelend is voor de vliegers.
Aanvulling:
Graag wil ik eenieder met klem verzoeken om het bovenstaande bericht v.w.b. het géén gebruik maken van flits, felle lampen e.d. vanaf de spotterplaats ter harte te nemen. Vandaag ben ik [voorzitter SG Volkel] gebeld door sectie communicatie om dit door te geven aan u allen. Dit gebeurde mede namens hun collega's van Leeuwarden. Blijkt het wederom niet goed te gaan, dan is de kans aanwezig dat er preventieve maatregelen genomen gaan worden. Wat dat inhoud is mij niet bekend. Het betreft een veiligheidsissue!

Allen, geniet van die mooie kisten en de F-35!
Namens het bestuur van SG Volkel
Joost de Raaf
Voorzitter SG Volkel
Post Reply