Quick Reaction Alert tijdelijk naar vliegbasis Leeuwarden

ImageImageForum for all movements and news on Leeuwarden Air Base.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
Henk Voortwijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3590
Joined: 13 Jan 2004, 20:56
Type of spotter: Radio monitoring
Subscriber Scramble: Henk Voortwijs
Location: Vogelwaarde, The Netherlands
Contact:

Quick Reaction Alert tijdelijk naar vliegbasis Leeuwarden

Post by Henk Voortwijs »

De Quick Reaction Alert (QRA) van de Koninklijke Luchtmacht is vanaf vrijdag (30 juli) tijdelijk in handen van de vliegbasis Leeuwarden. Dit betekent dat op de Friese vliegbasis twee F-16’s 24 uur per dag klaarstaan om binnen enkele minuten op te stijgen. Op 20 augustus neemt vliegbasis Volkel de QRA-taak weer over.
Wanneer de gevechtsleiding van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om indien nodig op te stijgen en het toestel te onderscheppen.
Zo stegen op 20 juni nog twee F-16’s op vanaf Volkel om een Airbus A321 te identificeren die vanuit oostelijke richting het Nederlandse luchtruim binnenvloog. Het bleek te gaan om een toestel van Onur Air die onderweg was naar Dublin.
De QRA taak wordt afwisselend door Volkel en Leeuwarden vervuld. Deze F-16 bases bepalen op basis van de geplande inzet van personeel en materieel de meest efficiënte en doelmatige verdeling van de QRA-taak.

http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?id=35768" onclick="window.open(this.href);return false;
UBC760XLT;UBC780XLT;UBC3500XLT;UBC9000XLT;SANGEAN/ATS-909X
Post Reply

Return to “Leeuwarden”