GND filter, hard of soft?

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
User avatar
Harry Spotter
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 425
Joined: 01 Nov 2003, 08:51
Contact:

GND filter, hard of soft?

Post by Harry Spotter »

Heeft nils met luchtvaart fotografie te maken, maar we laten ons niet beperken he? :)

misschien hebben jullie wel ervaringen in de landschaps fotografie waar ik iets mee kan, dus hier komt ie:
In hoeverre is een GND 'hard' filter bruikbaar, t.o.v. een 'soft' GND filter? Ik heb al een 2-stops 'soft' en overweeg de aanschaf van een 3-stops 'hard'. Ben alleen bang dat die veel minder te gebruiken is. Een horizon is zelden vlak, behalve aan zee of in Nederland! :) dus... Heb je er wat aan, of zit hij al jaren ongebruikt in je fototas en is een soft GND filter genoeg?

Alvast bedankt!
Ed

[ Post made via Mobile Device ]
User avatar
Harry Spotter
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 425
Joined: 01 Nov 2003, 08:51
Contact:

Re: GND filter, hard of soft?

Post by Harry Spotter »

94 views, maar geen reply. Hmm... GND's worden blijkbaar niet veel gebruikt. Geeft niks, ik zal het elders in de groep gooien.

Groetjes,
ed

[ Post made via Mobile Device ]
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Re: GND filter, hard of soft?

Post by Iwan Bogels »

Hi Ed,

94 views is een kleinigheidje, vooral gezien de titel. Ik denk dat veel mensen even hebben bekeken waar het over ging, want een GND titel zegt velen absoluut niets. Misschien had je er even een kleine uitleg bij moeten geven.

GND-filter staat voor Gradual Neutral Density filter. In de Nederlandse volksmond zou dit een grijs-verloop-filter heten, en het wordt gebruikt om lichte luchten donkerder / doortekender te maken terwijl de grondpartijen origineel belicht blijven. Je ziet ze ook wel in kleur, zodat een fotograaf de luchten extra paars of geel kan maken.

Fotograferen met een GND-filter kan mooi zijn, maar het is voor een goed deel ook met Photoshop te bereiken. Gezien het feit dat voor velen hier de fotografie een middel voor het verzamelen is, en geen creatief doel op zich, maakt dat deze techniek hier niet zo veel bekendheid zal hebben.

Probeer het eens op http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtop ... =6&t=73319" onclick="window.open(this.href);return false;. Daar zitten veel meer mensen die experimentjes met dit soort creatieve fotografie omarmen. Mocht je hier wat meer discussie willen opwekken is het misschien leuk als je één of twee voorbeelden in je antwoord toont. Wie weet maak je nog wat los.....

Succes,
Iwan
Fox2 - for everything about low flying in Wales........and more !!

Image
User avatar
Bendavid2
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 455
Joined: 11 Dec 2008, 20:04

Re: GND filter, hard of soft?

Post by Bendavid2 »

Iwan Bogels wrote: Fotograferen met een GND-filter kan mooi zijn, maar het is voor een goed deel ook met Photoshop te bereiken. Gezien het feit dat voor velen hier de fotografie een middel voor het verzamelen is, en geen creatief doel op zich, maakt dat deze techniek hier niet zo veel bekendheid zal hebben.

Succes,
Iwan
Ik had het topic over het hoofd gezien maar had anders gedacht dat een GND filter een grey neutral density filter zou zijn. Maar een grijsverloop zegt mij veel meer.

Als eerste wat een grijsverloop kan doen is niet in photoshop te doen. Dit omdat het kan zijn dat er met grijsverloop filter, informatie in de foto blijft zitten en door er geen 1 te gebruiken die weg is en niet meer terug te krijgen is met photoshop. Voorbeeld

Het nadeel van een grijsverloop is dat die altijd ergens random verloopt en dat de horizon redelijk vlak moet zijn. Wanneer deze dat (vaak) is dan kan je de hard ook goed gebruiken soms beter als je soft.
Wat wel heel goed werkt voor een blauwere lucht is een polaroid filter maar die heb je geloof ik al ----->>> klikkerdeklik. Dus daar weet je het fijne al van, denk ik.

Succes

Note wat ook een super leuk filter is, is een gewoon grijsfilter. We hebben er nu 1 die je traploos kan in stellen van 1 tot 9 stops. Heel handig als je wilt pannen en niet naar f/22 of hoger wilt. Voor landschap leuk voor "bewegende wolken", "watervalletjes" en dit maar ik weet niet hoe dat heet.
My pictures at flickr
My pictures at Airliners.net
User avatar
Herbertvh
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 385
Joined: 06 Sep 2002, 00:02
Contact:

Re: GND filter, hard of soft?

Post by Herbertvh »

De vraag is een beetje of je het van belang vindt dat de scheiding tussen lucht en oppervlak zo hard wordt gelegd. En een kwestie van smaak blijft het ook. Ikzelf vind juist het effect van een soft GND erg mooi, waarbij je zo'n mooi gradueel verloop in de lucht krijgt. Ik gebruik dus nooit een hard GND.

Je kunt het effect gedeeltelijk ook wel met PhotoShop nabootsen, maar dan wordt meestal het beperkte dynamische bereik van je camera de volgende bottleneck, waardoor je toch niet zo'n heel fraai resultaat haalt. En daar heb je geen last van als je een GND filter gebruikt.
Enjoy!
User avatar
Harry Spotter
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 425
Joined: 01 Nov 2003, 08:51
Contact:

Re: GND filter, hard of soft?

Post by Harry Spotter »

Allen,
Bedankt voor de feedback!

Iwan,
Je hebt helemaal gelijk, ik had wel iets meer info kunnen geven. Maar ik verwachtte dat alleen mensen die het fenomeen al kennen deze topic zouden lezen. Echter het is inderdaad ook iets "ter lering ende vermaek" voor anderen.

Ik heb dus al een 2 stops filter met zachte overgang, maar ik vind de overgang vaak té geleidelijk. Mag wel wat harder vind ik, maar er zit niets tussen (er bestaat geen half-zacht). Ik heb hem wel eens op z'n kop gebruikt om een harde overgang te creeren, maar dat was niet optimaal. (half in de filterhouder steken met de donkere kant) Dit was trouwens in Schotland en daar is de horizon bijna nooit vlak. Dus dat was geen succes. Ik kan het nog wel een keertje proberen in de Hollandse polder. :) Als het werkt, scheelt het weer een paar centen...

Een belangrijke reden om voor een GND te gaan is het feit dat een circular polarisatie filter niet lekker werkt bij groothoek lenzen, wanneer je bijvoorbeeld de lucht wat dieper blauw wilt krijgen. Zeker niet nu ik een full-frame camera heb. Een GND heeft daar geen last van, al mis je dan weer het polarisatie effect (tegen schittering, hoger contrast, etc.). Maar het blijft schipperen!

Ed
Post Reply

Return to “Photography”