Indeling messageboard m.b.t fotografie

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
wright flyer
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 134
Joined: 31 Oct 2003, 21:10

Indeling messageboard m.b.t fotografie

Post by wright flyer »

Hoi allen/moderators,

Ik was in het verleden nooit een groot bezoeker van Scramble omdat de hoeveelheid informatie m.b.t fotografie nogal tegenviel. Met de komst van het 'photo forum' kreeg fotografie meer aandeel. Echter, nadat de indeling van dit forum is veranderd en we er nu enkele maanden tegen aan kijken wil ik graag (opnieuw?) een discussie starten over de indeling m.b.t fotografie op dit forum.

De huidige indeling:

Spotters forums - photo forum
Fun & other non-aviation related forums - photography forum (waarom staat dit hier? fun? non-aviation?)

Mijn voorstel:

photography - Photo forum (civil)
photography - Photo forum (military)
photography - Technieken en algemene zaken

Hoe het wordt genoemd wordt maakt mij allemaal niet uit, het gaat mij puur om de indeling. Naast dat ik de huidige indeling onoverzichtelijk vind, zou ik ook graag een scheiding zien tussen civiel fotografie en militair fotografie. Dat scheelt een hoop 'EHAM 20-07' topics op het photo forum, die voor een groot deel van de bezoekers niet interesant zijn.

Wat ook een voordeel opleverd is dat de bezoekers die dit forum puur voor de fotografie bezoeken, een groot deel van het forum kunnen 'overslaan'. Dat scheelt een hoop scrol en zoek werk.
Een voorbeeld op welke wijze ik UKAR bezoek:

http://forums.airshows.co.uk/cgi-bin/uk ... act=SC;c=2" onclick="window.open(this.href);return false;

In het geval van Scramble zou dat op deze wijze kunnen:

http://www.scramble.nl/forum/index.php?c=6" onclick="window.open(this.href);return false;

Om discussies vooraf te voorkomen. Ik heb de search functie gebruikt en heb geen discussies gevonden m.b.t de nieuwe indeling van het forum. Omdat ik pas recent hier kom heb ik daar in het verleden ook niet aan deelgenomen. Mocht er een goede reden voor zijn waarop de huidige indeling is gekozen zou ik die graag horen. Dan kan op dit topic een slotje en ben ik ook tevreden. Tevens heb ik bewust hier de discussie geplaatst i.p.v Messages from & to Scramble. Ik ben op zoek naar de mening van bezoekers op dit gedeelte van het forum, het gros daarvan zal waarschijnlijk nooit op 'Messages from & to Scramble' kijken.

Ik ben benieuwd wat de rest hier van vind, ik vind de huidige situatie totaal niet werken en met enkele simpele aanpassingen is een bezoek (m.b.t fotografie) aan dit forum veel overzichtelijker.

Groet,

Frank
User avatar
Key
Site Admin
Site Admin
Posts: 11183
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: U bet
Location: ex EHAM

Post by Key »

Hoi Frank, hele korte reactie ff, wellicht later meer...

- Ik voel zeker iets voor je voorstel om de fotoforums onder één noemer te brengen.
- 'Huidige situatie totaal niet werken' kan ik niet plaatsen, komt overdreven op me over.
- Splitsing civ/mil gaan we w.m.b. niet doen, dat is de policy van dit board. Weenie of hierover nog discussies te vinden zijn maar die zijn er uitvoerig geweest. Het stuit op praktische bezwaren en de reden die jij aanvoert is te vereffenen met 'dan klik je gewoon niet op EHAM 20-07' :wink:

Ik denk wel dat we voor deze herindeling, net als met een aantal door iedereen gewenste aanpassingen, moeten wachten op nieuwe phpBBS software die subforums mogelijk maakt. Maar als die er komt ben ik voorstander van een deel van jouw voorstel.

Erik
Engines Turning Or People Swimming
User avatar
Glidepath
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1921
Joined: 25 Mar 2006, 12:04

Post by Glidepath »

Photoforum: niks aan doen
Photography: enige wat mij nuttig lijkt is het logisch scheiden van de subgroepen.
- fotografie (
- (beeldbewerkings- en archief)-software
Hoera d'revolutie, 't is eindelijk zover', maar de nwe leiders blijken net zo autoritair
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

Hi allemaal,

Ondanks dat ik vrolijk leef met de huidige indeling moet ik zeggen dat het idee van Frank me wel aanstaat. Civiele plaatjes, militaire praatjes en fotopraatjes. Met Glidepath's voorstel kan ik niets, maar onderscheid tussen civiel en militair mag er wat mij betreft best zijn. Dus Key, als je tijd, zin en gelegenheid hebt, wil je me dan eens vertellen waarom Scramble juist kiest voor één gezamenlijke fotorubriek terwijl er in andere rubrieken wèl onderscheid wordt gemaakt tussen civiel en militair ?

Groetjes,
Iwan
User avatar
Herbertvh
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 385
Joined: 06 Sep 2002, 00:02
Contact:

Post by Herbertvh »

En om aan het lijstje toe te voegen, waar laten we warbirds? Heb er moeite mee om die onder militair of civiel te plaatsen . . .
Enjoy!
User avatar
madruud
Scramble Newbie
Scramble Newbie
Posts: 45
Joined: 26 Aug 2006, 21:01
Type of spotter: fotograaf
Subscriber Scramble: madruud

Post by madruud »

:D zoals Frank en Iwan al aan geven kan ik mijn ook wel in het voorstel vinden vind het nu soms wat onoverzichtelijk
dat paht zie ik ook nog geen vordeel in
dus ik hoop dat er meer zijn die er zo over denken en dat dan ook willen uitspreken
Gr Ruud
User avatar
Flanker27
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 742
Joined: 07 Mar 2007, 15:46
Type of spotter: mainly mil or it has to be Russian
Location: Twenthe
Contact:

Post by Flanker27 »

of bijv. wrecks & Relics.

Er is idd wat voor te zeggen, maar ook lastig, regeringskisten, civiel of militair? wrecks & relics? mot je die dan ook splitsen. Ook loop je meer kans op dubbel topics. Mensen die bijv. warbirds dan onder militair zetten (zijn het dan ook) en je dus een leeg forum krijgt waar de site admin niet op zit te wachten.
Denk wel dat in een aantal gevallen topics beter bekeken moeten worden. Zeker de laatste tijd neemt het aantal dubbele topics toe (bijv. advies gevraagd mbt SLRs, of idd die EHAM topcs met 3 dezelfde data).
Iig wat er ook verandert. Verandering is vaak beter dan niks doen. Succes!
Michel
EOS200D, 18-135 IS, sigma 50-500
User avatar
Key
Site Admin
Site Admin
Posts: 11183
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: U bet
Location: ex EHAM

Post by Key »

Iwan Bogels wrote:Dus Key, als je tijd, zin en gelegenheid hebt, wil je me dan eens vertellen waarom Scramble juist kiest voor één gezamenlijke fotorubriek terwijl er in andere rubrieken wèl onderscheid wordt gemaakt tussen civiel en militair ?
Op dit board maken we alleen bij Nieuws dat onderscheid, omdat het goed te doen is. Verder zijn er wat actieve gebruikers die mil van A'dam en R'dam filteren, omdat dat een goed werkende praktijkoplossing is gebleken. Volgens mij verder nergens, of zie ik wat over het hoofd?

Erik
Engines Turning Or People Swimming
Kleintje Pils
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3072
Joined: 20 May 2003, 18:46
Subscriber Scramble: Kleintje Pils
Location: Leusden
Contact:

Post by Kleintje Pils »

Ik ben het zeker ook eens met Frank, ook voor wat betreft de scheiding tussen civiel en militair.

Daarnaast stel ik voor om ook een kwaliteitsimpuls aan de geplaatste foto's te geven. In enkele topics de laatste tijd vond er nogal veel 'dump je CF kaart' plaats. Veelal onbewerkte foto's die met meer tijd en moeite vele malen beter hadden kunnen zijn.

Het plaatsen van slechte foto's is prima, als de plaatser hiervan zich verder wilt ontwikkelen en hij met gerichte vragen komt over hoe hij zijn foto's kan verbeteren. Als er dan ook actiever gereageerd gaat worden kunnen we met zn allen het niveau van zowel het forum als de foto's een stuk hoger brengen.
Remco Donselaar
User avatar
ebauer
Moderator
Moderator
Posts: 11952
Joined: 14 Jul 2004, 18:58
Type of spotter: Military, ADS-B, ATC & Helicopters, Reporter
Location: Amersfoort, NL

Post by ebauer »

Kleintje Pils wrote:
Daarnaast stel ik voor om ook een kwaliteitsimpuls aan de geplaatste foto's te geven. In enkele topics de laatste tijd vond er nogal veel 'dump je CF kaart' plaats.
Yep,
Er worden soms ook onnodig veel foto's geplaatst mijn inziens...
Het lijkt soms op egotripperij! Wees wat kritischer en sorteer de mooiste platen uit een serie! Vijftig platen achter elkaar van Schiphol lijkt mij wat
teveel 'van het goede'....
RAMONES 1974 - 1996
Talking Heads 1974 - 1991
wright flyer
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 134
Joined: 31 Oct 2003, 21:10

Post by wright flyer »

Key wrote:Op dit board maken we alleen bij Nieuws dat onderscheid, omdat het goed te doen is. Verder zijn er wat actieve gebruikers die mil van A'dam en R'dam filteren, omdat dat een goed werkende praktijkoplossing is gebleken. Volgens mij verder nergens, of zie ik wat over het hoofd?Erik
Kan aan mij liggen, maar ik haal er niet echt een duidelijk antwoord uit op Iwan z'n vraag. Waarom is dit op het photoforum niet goed te doen?

Frank
User avatar
Thijs
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5067
Joined: 10 Feb 2003, 13:42
Subscriber Scramble: Thijs
Location: West Intercourse Island
Contact:

Post by Thijs »

Onder het motto een beter begin begint bij jezelf een opmerking van mijn kant. De titel van een topic zegt in de meeste gevallen al genoeg over het onderwerp van de foto. Door een toevoeging als MIL of CIV aan een foto topic geeft een poster al snel te kennen of zijn foto's militiar dan wel civiel zijn. De gebruiker die graag militaire foto's wil zien, ziet hierdoor ook in 1 oog opslag welke topics militaire foto's bevatten en welke civiele.

Tevens geeft het onderwerp van een foto-topic mijns inziens in de meeste gevallen wel aan of het om militaire dan wel civiele foto's gaat. De kans op een militaire foto in een topic genaamd EHAM 22-7-2008 is vrij klein, echter wel aanwezig.
Assume makes an ASS of U and ME.
User avatar
Key
Site Admin
Site Admin
Posts: 11183
Joined: 06 Dec 2002, 09:21
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: U bet
Location: ex EHAM

Post by Key »

Hoi, was al van plan wat verder toe te lichten maar mijn pauze was om. 8)

Het gaat altijd om keuzes. Op dit board hebben we (Scramble) ervoor gekozen om de hoofdindeling te doen op locaties, zeker wat de kern van het spotten betreft. Ik zeg alleen maar 'Brussel' en dan snap je dat een indeling op civ/mil hiermee niet overeenkomt.
Wat je ook kiest, het wordt altijd een compromis tussen de smaak van de een, de voorkeur van de ander en ook de onderhoudbaarheid voor ons.

Wanneer duidelijk de meeste stemmen opgaan (en dat is wat anders dan de hardste stemmen :wink:) om foto's te scheiden in mil en civ behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Realiseer je dan wel dat dat voor een, waarschijnlijk andere, groep gebruikers betekent dat foto's van één uitstap in verschillende forums geplaatst moeten worden.
Vooralsnog hebben wij de lijn gelijkgetrokken met logs e.d., waarbij meer gebruikers het bezwaarlijk vinden om hun logs (nog) verder op te delen dan nu al nodig is, dan om gewoon de topics die hen waarschijnlijk niet interesseren over te slaan.

Erik
Engines Turning Or People Swimming
User avatar
FISHER01
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3310
Joined: 13 May 2004, 21:33
Type of spotter: DIE HARD
Subscriber Scramble: NEU, NEU
Location: enschede, 5 miles south south east of EHTW
Contact:

Post by FISHER01 »

als ik een topic zie van eindhoven 20-07 dan verwacht ik eigenlijk militaire kisten, maar 7 van de 10 keer is het toch civiel of door elkaar, erg verwarrend
greetzz. Jos FISHER01 K.™

Image
User avatar
cHabu
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 5524
Joined: 22 Jan 2005, 20:49
Subscriber Scramble: cHabu
Location: Alkmaar / Wijchen
Contact:

Post by cHabu »

ebauer wrote:
Kleintje Pils wrote: Daarnaast stel ik voor om ook een kwaliteitsimpuls aan de geplaatste foto's te geven. In enkele topics de laatste tijd vond er nogal veel 'dump je CF kaart' plaats.
Yep,
Er worden soms ook onnodig veel foto's geplaatst mijn inziens...
Het lijkt soms op egotripperij! Wees wat kritischer en sorteer de mooiste platen uit een serie! Vijftig platen achter elkaar van Schiphol lijkt mij wat
teveel 'van het goede'....
Als we het hebben over het 'plaatsen met mate' dan ga ik daar in mee, maar het moet niet zo zijn dat er op dit forum een ballotage commissie komt die gaat bepalen welke foto wel en welke foto niet op het forum moet. We hebben het hier tenslotte niet over Airliners.net .....

Ik denk dat een zekere scheiding tussen mil en civ geen probleem hoeft te zijn (als de meerderheid daarvoor kiest), maar plak daar graag de vraag aan of er een mogelijkheid is om een maximum aan formaat te 'verzoeken'. Ik zie in het foto-forum foto's van diverse formaten en vind dat erg lastig kijken, zeker omdat de grote foto's nogal tijd nodig hebben om op je scherm te verschijnen.

Ik weet dat het mooi is als een foto van 1200 pix op je scherm komt, maar waarom niet gewoon 800 pix breed ? Het origineel kan je toch op een eigen website gooien ?

Zelf gebruik ik het foto-forum als een soort preview. Ik weet niet wat het foto-forum voor anderen is....

Ennuh, gebruik maken van CIV en MIL in de onderwerp regel is natuurlijk ook een alternatief.

Doegie, ikkuh.
Image

=> Sync your files online and across computers with Dropbox. (2GB account is free!)

Only when you can share knowledge, can you enjoy knowledge !
Post Reply

Return to “Photography”