De vier grootste valkuilen van digitale fotografie

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
SpotterNL
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 708
Joined: 01 Mar 2005, 19:34

Post by SpotterNL »

Glidepath wrote: Fotografen = personen die fotograferen
Fotograven =
1. graven gevuld met foto's.
2. werkwoord; graven naar foto's "Piet en ik gingen naar foto's graven". Ik fotograaf, wij fotograven, wij fotogroeven ....
:lol:
Sterk punt, en gezien de tijd kan ik ook niet echt zeggen dat ik niet wakker was......
User avatar
Felipe
Scramble Junior
Scramble Junior
Posts: 209
Joined: 15 May 2004, 12:05

Post by Felipe »

Op welke site kan ik zo'n programaatje downloaden om m'n beeldscherm te calibreren??

Dacht eerst dat het wel mee zou vallen, maar nu ik een laptop aangeschaft heb, zie ik toch duidelijke verschillen met beide beeldschermen.

Thanx alvast,

Greetz Jan.
User avatar
Richard from Rotterdam
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2653
Joined: 09 Aug 2004, 12:38

Post by Richard from Rotterdam »

Ha Jan,

calibratie van je scherm is altijd goed om te doen. Houd er echter wel rekening mee dat een flatscreen of laptop monitor nooit helemaal goed te calibreren is tov de werkelijkheid. Op een normale beeldbuis kun je in principe wel 100% zwart maken, op een LCD is dat niet te halen door de manier waarop het scherm belicht wordt.
User avatar
DJdeRidder
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1831
Joined: 12 Mar 2004, 15:24
Type of spotter: F4 Mil
Subscriber Scramble: DJdeRidder
Location: Maarssen
Contact:

Post by DJdeRidder »

Iwan Bogels wrote: (...)
EHRD-070219-0001.CR2 . t/m . EHRD-070219-0030.CR2
EHVK-070226-0001.CR2 . t/m . EHVK-070226-0126.CR2
EBFS-070315-0001.CR2 . t/m . EBFS-070315-0240.CR2

Door het vliegveld en de datum op te nemen in de naam van het file kun je altijd makkelijk al je plaatjes per veld of datum bij elkaar zoeken.
(...)
Ik sorteer ze op de manier zoals jij hier uitlegt. Maar daarbovenop gebruik ik de functie 'Collections' van Adobe Lightroom om bepaalde kenmerken aan een foto te hangen. Van elke foto geef ik de volgende gegevens aan:
- location (ICAO code van 't vliegveld)
- date taken (maand en jaar)
- aircraft type (de basis typen)
- operator (land)

Lijkt misschien veel werk, maar valt op zich best mee. Alleen het opzetten kost een dag. Met de zoekfunctie kan ik nu heel snel de foto vinden die ik zoek, op 1 van de kenmerken hierboven of een combinatie ervan. Zit er ook nog aan te denken om bepaalde (hele goede) foto's op serial te gaan sorteren, maar dat wordt wel veel werk.

In Lightroom kan je ze ook meteen bewerken, maar daar moet ik nog een beetje aan wennen. Doe het voorlopig nog gewoon met Photoshop. Het enige wat ik mis (of kijk ik ergens overheen?) is een functie om een foto direct in Photoshop te openen vanuit Lightroom.
Check Out My New FLIGHT Coffee Table Book
SpotterNL
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 708
Joined: 01 Mar 2005, 19:34

Post by SpotterNL »

DJdeRidder wrote: Ik sorteer ze op de manier zoals jij hier uitlegt. Maar daarbovenop gebruik ik de functie 'Collections' van Adobe Lightroom om bepaalde kenmerken aan een foto te hangen. Van elke foto geef ik de volgende gegevens aan:
- location (ICAO code van 't vliegveld)
- date taken (maand en jaar)
- aircraft type (de basis typen)
- operator (land)
Is er een reden waarom je dit met collections doet en niet met keywords?
User avatar
Spacedust
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 622
Joined: 06 Jul 2003, 12:07
Type of spotter: F5M
Subscriber Scramble: Spacedust
Location: 's-Hertogenbosch
Contact:

Post by Spacedust »

Thijs wrote:
Mocht je een week of langer gaan kamperen en geen enkele plek tegenkomen voor netstroom hoe doen jullie dat dan met opladen van accu's voor je camera, accu's voor je portable geheugen, opladen van je laptop ?
Autoladers mee en 's avonds verplichte rondjes gaan rijden om je accu's en dergelijke op te laden. Remember Fairford last year Kier :wink:

Jaap Dijkstra had nog een mooi ding, een converter die je aan kan sluiten op de autolader en die omzet naar 230 Volt en waar je "normale" stekkers in kan prikken. Misschien dat Jaap hier zelf wat meer info over kan geven en of het nu echt praktisch is.

Hmm, ik was dus niet de enige op Fairford met accuproblemen. Voor mijn GB-trip vorig jaar heb ik bij een tankstation een 300W power inverter gekocht. Dit apparaat zet de 12V autostroom om naar 230V. De autostroom haalt hij of uit de aansteker of van de accu. Aan de 230 zijde kun je een euro-stekker inpluggen.

Tijdens ritten tussen velden zat of de camera-accu of de laptop bij te laden. In het buitenland erg handig omdat je niet altijd 's avonds bij kan laden, of in mijn geval dat je Engeland-verloopstekker per ongeluk door een andere equipe is meegenomen. Op Fairford leerde ik het apparaat nog meer waarderen. Voorheen waren de geheugenkaarten eerder op dan de accu. Tijdens de tweede aankomstdag merkte ik dat mijn nieuwe lens meer stroom verbruikte dan mijn vorige en dat mijn accu leeg was met nog een paar uur show te gaan. Ik ben terug gelopen naar mijn auto (die gelukkig net ver weg stond) en heb een half uur met draaiende motor naar de repetities van de Patrouille de Suisse en Aquila gekeken. Vervolgens terug gelopen met voldoende accu vermogen voor de rest van de dag.
User avatar
DJdeRidder
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 1831
Joined: 12 Mar 2004, 15:24
Type of spotter: F4 Mil
Subscriber Scramble: DJdeRidder
Location: Maarssen
Contact:

Post by DJdeRidder »

SpotterNL wrote: Is er een reden waarom je dit met collections doet en niet met keywords?
Omdat ik de manier van keywords invoeren wat omslachtig vind als je 'childs' aanmaakt (bijv "location - Netherlands - EHVK" en "operator - Netherlands"). Als je dan bij het keyword tag veld kijkt staat er "Netherlands > operator" omdat Netherlands onder de categorie operator valt. Maar EHVK staat niet als "Netherlands > EHVK" omdat de term EHVK maar 1x voorkomt en Netherlands 2x. Zo raak ik het overzicht een beetje kwijt.

Bovendien raakten allerlei keywords door elkaar, had ik na verloop van tijd F-15s met Tornado als keyword en dergelijke. Dus ben ik overgestapt van keywords naar collections. Collections kan je (voor zover ik weet) alleen aan foto's toekennen door ze te verslepen. Dit vind ik een iets zekerdere manier dan typen (denk aan typefouten of dat ze onder de verkeerde categorie komen), maar dat is dus persoonlijk.

Als ik nog eens beslis om bepaalde foto's op serial te gaan sorteren zou ik daarvoor denk ik wel weer keywords gebruiken, omdat het zo snel werkt.

Misschien dat je wat hebt aan deze link om meer te lezen over het verschil tussen collections en keywords.
Last edited by DJdeRidder on 22 Mar 2007, 22:45, edited 1 time in total.
Check Out My New FLIGHT Coffee Table Book
User avatar
Redskin301
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2294
Joined: 23 Mar 2006, 12:52
Type of spotter: Graphical
Subscriber Scramble: nee
Location: Tilburg
Contact:

Post by Redskin301 »

Iwan Bogels wrote: 2007-02 (5373-5402) Puma's op Rotterdam
2007-02 (5403-5528) Spottersnacht Volkel
2007-03 (5529-5768) TLP 2007-2
Jouw manier lijkt erg veel op de mijne Iwan, ik orden mijn RAW bestanden als volgt:

2007-01-25, 2033-2145, Gilze-Rijen
2007-03-20, 2148-2179, Ramstein
2007-03-22, 2180-2206, Florennes

Je ziet dus dat meerdere mensen zonder dat ze het van elkaar weten op dezelfde wijze werken
Regards Alex van Noye,

http://www.runway28.nl
SpotterNL
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 708
Joined: 01 Mar 2005, 19:34

Post by SpotterNL »

DJdeRidder wrote:Keywords vs Category
Mjah, ik herken in je verhaal vrij weinig met wat ik tegenkom in LR (werk wel met keywords, maar ik zal de link eens lezen. Echter, met Keywords kan je net zo goed slepen!
User avatar
Spacedust
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 622
Joined: 06 Jul 2003, 12:07
Type of spotter: F5M
Subscriber Scramble: Spacedust
Location: 's-Hertogenbosch
Contact:

Post by Spacedust »

Richard from Rotterdam wrote:calibratie van je scherm is altijd goed om te doen. Houd er echter wel rekening mee dat een flatscreen of laptop monitor nooit helemaal goed te calibreren is tov de werkelijkheid. Op een normale beeldbuis kun je in principe wel 100% zwart maken, op een LCD is dat niet te halen door de manier waarop het scherm belicht wordt.
Ik zag vanavond pas deze discussie en verbaasde me dat in de vijf voorgaande pagina's monitoren bijna niet genoemd worden. Je kan het wel hebben over monitor calibereren (en terecht), maar het belangrijkste bij fotobewerking is de monitor zelf!

Mijn grootste angst is niet het defect gaan van de camera maar van mijn CRT beeldbuis. Een CRT scherm kan meer kleuren aan, geeft de kleurennaunces veel beter weer en zwart is inderdaad zwart (eventueel na calibratie). Beeldbuis versus plat scherm is RAW versus jpeg!

Door consumentenkeuze is de CRT bijna niet meer verkrijgbaar. Een plat scherm dat de kwaliteiten van een redelijke CRT benadert kost ongeveer 1500 euro. Daar kun je veel leuke hobbyspullen voor kopen of trips mee maken...
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

DJdeRidder wrote:In Lightroom kan je ze ook meteen bewerken, maar daar moet ik nog een beetje aan wennen. Doe het voorlopig nog gewoon met Photoshop. Het enige wat ik mis (of kijk ik ergens overheen?) is een functie om een foto direct in Photoshop te openen vanuit Lightroom.
Hey DJ,

Lightroom is geweldig ! Alle functies uit de Photoshop RAW-converter zitten er in, plus een aantal toegevoegde features die geweldige extra's bieden. Zal proberen daar straks nog even op in te gaan, als ik het vannacht tenminste wat rustiger krijg op m'n werk.

Voor wat je vraag betreft over het opnenen van een foto van Lightroom naar Photoshop, dat gaat als volgt.

Selecteer je foto in de Library en bewerk hem in het tabblad Develop. Als je daarmee klaar bent klik je met je rechter muisknop op de foto en kies je voor "Edit in Photoshop CS2". Et voila, je wens is vervuld !

Succes met freubelen!

Groetjes,
Iwan
Last edited by Iwan Bogels on 22 Mar 2007, 23:17, edited 2 times in total.
User avatar
Rene Klok
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 459
Joined: 04 May 2006, 10:49
Subscriber Scramble: Ja
Location: In a galaxy far far away

Post by Rene Klok »

Ik ben trouwens ook benieuwd hoe jullie gescande dia's archiveren:
- op type
- op jaar
- op locatie
0f..........?

Ik wil binnenkort zelf beginnen met het scannen van mijn oude dia's en zoek nog naar een goede methode.
Mijn dia's zijn gesorteerd op vliegtuigtype / land / maatschappij

groeten,
René
User avatar
Iwan Bogels
Scramble Addict
Scramble Addict
Posts: 2385
Joined: 06 Sep 2002, 06:59
Subscriber Scramble: Iwan Bogels
Location: N 52°13"31.2 E 4°29"57.5
Contact:

Post by Iwan Bogels »

Spacedust wrote:Door consumentenkeuze is de CRT bijna niet meer verkrijgbaar. Een plat scherm dat de kwaliteiten van een redelijke CRT benadert kost ongeveer 1500 euro. Daar kun je veel leuke hobbyspullen voor kopen of trips mee maken...
Hey Spacedust,

Toevallig heb ik onlangs nog een nagelnieuwe nieuwe CRT gekocht, en nog wel een 22"inch scherm ook. Als je even op http://www.kieskeurig.nl, http://www.kelkoo.nl of http://www.tweakers.net kijkt dan kun je ze nog zo bestellen tegen concurrerende prijzen. Maar toegegeven, de vraag naar TFT-schermen door consumenten is enorm, en de vraag naar CRT's is nagenoeg nihil. Het zijn alleen de specialisten (lees: beeldbewerkers) die nog graag op CRT's werken.

Groet,
Iwan
User avatar
EHAM
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 3373
Joined: 30 Apr 2005, 21:32
Type of spotter: F2
Subscriber Scramble: Joost de Wit
Location: Hoofddorp
Contact:

Post by EHAM »

Nog een "valkuil": Het "beste" resultaat (m.n. scherpte) op je beeldscherm krijg je als je de foto verkleint naar de grootte van je beeldscherm.

Vb. Je hebt een 6mp camera. Na wat croppen is je foto 2700 pixels breed. Als je wilt zien of je foto echt goed is qua scherpte, zou je hem moeten verkleinen naar je beeldschermbreedte (in mijn geval 1280 pixels). Dan krijg je het beste resultaat.
Nadeel is wel dat je niet meer kunt inzoomen om bv. een registratie van de foto af te lezen.

Mvg.
Joost de Wit
Image
User avatar
Richard from Rotterdam
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 2653
Joined: 09 Aug 2004, 12:38

Post by Richard from Rotterdam »

Spacedust wrote:
Mijn grootste angst is niet het defect gaan van de camera maar van mijn CRT beeldbuis. Een CRT scherm kan meer kleuren aan, geeft de kleurennaunces veel beter weer en zwart is inderdaad zwart (eventueel na calibratie). Beeldbuis versus plat scherm is RAW versus jpeg!

Door consumentenkeuze is de CRT bijna niet meer verkrijgbaar. Een plat scherm dat de kwaliteiten van een redelijke CRT benadert kost ongeveer 1500 euro. Daar kun je veel leuke hobbyspullen voor kopen of trips mee maken...
Hoe duur je flatscreen ook is, 100% zwart zul je nooit krijgen. Alhoewel de beeldkwaliteit, kleurnuances en aantal kleuren wel even goed of zelfs beter is. Ik heb zelf een Apple Cinema Display HD 30" en dat is echt een geweldig scherm. Kost een paar centen maar goed. Je moet echter niet zomaar uitgaan van wat je op je scherm ziet. Bij videobewerking (waar ik hem voor gebruik) heb je zgn. scopes waarmee je de waardes van licht en kleur mee in de gaten kunt houden en dat is een goede graadmeter. Weet eerlijk gezegd niet of je zoiets makkelijk in Photoshop oid kunt vinden.
Post Reply

Return to “Photography”