Dia scannen en de bijkomende software?

ImageImageDedicated forum for all your questions, remarks etc about (aviation) photography, digital as well as old fashioned film.

Forum rules
ImageImage
Post Reply
Jutter
Scramble Senior
Scramble Senior
Posts: 448
Joined: 15 Oct 2005, 10:53
Subscriber Scramble Magazine: Jutter

Dia scannen en de bijkomende software?

Post by Jutter »

Een aantal jaren terug was ik begonnen met het digitaliseren van mijn dia's met de RR-methode. Dus fotograferen van de dia's en daarna bewerken.
Hiervoor had ik tijdelijk een 100mm macro lens in mijn bezit die ik op een EOS400D gebruikte, maar sta nu dus op het punt om een macro lens te kopen of toch het digitaliseren met een scanner te gaan doen.
De kwaliteit van de RR methode is best goed, maar in een aantal gevallen, zoals witte toestellen in de zon met diepblauwe lucht wil het niet goed lukken. Ook witte tekst wordt niet zo scherp als op de dia.

In de prijsklasse van ±200 euro vind ik de Canon 9000F Mk.II en de Epson V550 of V600. Bij Canon Mk.II wordt de bijgeleverde eigen Canon software niet goed beoordeeld. Het vorige Canon model 9000F (Mk.I) had Photoshop en wordt als beter beschreven. De reviews van de Epson 550 en de 600 zijn goed. De Reflecta Proscan 10T die wel wat meer kost 420 - 480 Euro komt in diverse reviews als beste in de prijsklasse uit de bus.
Vaak wordt bij scanners geadviseerd om er extra software bij te kopen. Veelal wordt SilverFast SE 8 Plus geadviseerd, maar VueScan bestaat ook en wordt in reviews als goed ervaren. De bij te kopen software moet een verbetering geven van de scankwaliteit t.o.v. de standaard software die met de scanner wordt meegeleverd. Ik heb het idee dat SilverFast in bepaalde reviews als enige software wordt genoemd omdat dit merk misschien wel de site sponsort.

Een vriend gebruikt de Epson V550 en vind zijn resultaten al zeer goed. Maar ik kijk toch nog even verder en lees graag jullie ervaringen. O ja, de meeste dia's die ik heb zijn Kodachrome 64.

Een aantal punten:
- welke software (eenvoud, lay-out, nut)
- stof / kras verwijdering (geen detail verwijdering)
- scherpte
- korrel structuur van dia in scan
- snelheid (gekoppeld aan de dpi / meerdere dia's in een frame)
- kleur
- kleur / licht herstel
- etc.

Ik ben benieuwd welke scanner + software jullie gebruiken en wat de ervaring daarmee is.

Menno
User avatar
Alpha Kilo One
Scramble Master
Scramble Master
Posts: 4161
Joined: 25 Apr 2005, 16:17
Type of spotter: F5
Subscriber Scramble Magazine: Jein 😉

Re: Dia scannen en de bijkomende software?

Post by Alpha Kilo One »

Als je dit maar niet koopt, want hoewel het zou werken op Windows 7, werkt het volgens mij NIET !
http://www.marktplaats.nl/a/computers-e ... usPage=VIP
"Nix bliev wie it es"
Post Reply