Red Bull Air Race terug in Rotterdam

ImageAll Airshow related news and logs.

Moderator: Jaap

Forum rules
Image Post all airshow-related items here. Please keep the postings as informative and to-the-point as possible. Refrain from postings with the sole intention to communicate whether you like the show or not, unless accompanied by arguments that can help others.
Post Reply
User avatar
sar 303 sqn
Scramble Die-Hard
Scramble Die-Hard
Posts: 925
Joined: 17 Jun 2004, 19:34
Type of spotter: F1 - Helicopters
Subscriber Scramble: Ja
Location: Apeldoorn
Contact:

Red Bull Air Race terug in Rotterdam

Post by sar 303 sqn »

Door GERARD DEN ELT

ROTTERDAM - Na drie jaar keert de Formule 1 van de luchtvaart terug in Rotterdam. De organisatie van de Red Bull Air Race heeft afgelopen vrijdag het tweedaagse evenement aan Rotterdam toegewezen, dat in het weekeinde van 19 en 20 juli 2008 aan de boorden van de Maas wordt gehouden.
afbeelding vergroten
Op het parkoers tussen de Willemsbrug en de Erasmusbrug zullen de snelste stuntpiloten ter wereld strijd leveren door in zo min mogelijk tijd door een reeks poorten te vliegen.


Nog onduidelijk is of de piloten wederom onder de Erasmusbrug zullen doorvliegen, dat bij het eerste evenement in 2005 de start- en finishlijn van het evenement was.

In de eerste editie van de Red Bull Air Race stond het publiek op de Maasoever op de banken. Op dat evenement kwamen destijds liefst 700.000 mensen af. Komend jaar zal het spektakelstuk overigens niet geheel gratis meer zijn. Voor de tribuneplaatsen en de beste plekken op de Maasoever zal moeten worden betaald.Vanaf de plaatsen die verder verwijderd liggen van het parkoers, is het evenement wel gratis te aanschouwen.

Een vervolg op het succes van 2005 liet lang op zich wachten, mede doordat de overvolle evenementenkalender van Rotterdam weinig ruimte liet.

Na maanden van overleg zijn de organisatoren er afgelopen vrijdag met het Gemeentelijk Havenbedrijf en burgemeester Opstelten eindelijk uitgekomen. Rotterdam kreeg de luchtrace overigens niet zo maar in de schoot geworpen. De Red Bull Air Race heeft zich na het debuutjaar in 2005 ontpopt tot een spektakelstuk dat over de hele wereld op televisie wordt uitgezonden. In alle wereldsteden staat de luchtrace garant voor honderdduizenden bezoekers.

Die waarde voor de citymarketing heeft ertoe geleid dat de organisatoren van de Red Bull Air Race eisen kunnen stellen aan deelnemende steden. Red Bull Nederland en de gemeente Rotterdam moesten nota bene gezamenlijk een bidbook uitbrengen, met daarin alle bijdragen die de stad denkt te kunnen leveren aan het welslagen van het evenement. Voor de reeks van 12 luchtraces hadden zich 25 wereldsteden ingeschreven. Rotterdam behoort in elk geval tot de uitverkoren steden, de definitieve agenda wordt volgende maand in Perth (Australië) tijdens de slotrace van de Air Race 2007 vastgesteld.

,,Rotterdam levert een belangrijke bijdrage door onder meer de inzet van politie, brandweer en mensen van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Bovendien wordt de Maas tussen de Erasmusbrug en de Willemsbrug vier dagen lang afgesloten. Dat is een groot offer voor een havenstad,’’ aldus Mariska Woertman, die namens Red Bull Nederland de pogingen ondersteunde om de luchtrace naar Rotterdam te krijgen.

Volgens haar heeft de betrokkenheid van de stad en van burgemeester Opstelten de doorslag gegeven bij het binnenhalen van de Red Bull Air Race in 2008. ,,Rotterdam heeft echt een prachtig aanbod gedaan, laten doorschemeren dat het evenement van grote betekenis is voor de stad. De stad heeft de waarde heel goed begrepen, want de Air Race is na drie jaar zo veel groter geworden dan de eerste keer.’’ Zij betreurt wel dat Katendrecht International Airport, de landingsbaan op het destijds braakliggende bouwterrein op de Kaap, niet meer kan worden gebruikt. De snelste en meest wendbare vliegtuigen ter wereld zullen nu waarschijnlijk opstijgen van Rotterdam Airport, al wordt nog gekeken naar een tijdelijke start- en landingsbaan op het water. Met de luchthaven wordt nog overleg gevoerd over een vergunning.

KADER FRANK VERSTEEGH Versteegh moet zich kwalificeren voor 2008 ROTTERDAM De Nederlandse luchtracer Frank Versteegh weet nog niet of hij na zijn optreden in 2005 er volgend jaar zomer weer bij zal zijn in Rotterdam.

De piloot uit Oosterbeek moet zich net als alle deelnemers aan de Red Bull Air Race komende winter opnieuw bewijzen in een kwalificatierace.

Versteegh staat voor de slotrace in het Australische Perth (op 4 november) gedeeld achtste in het WK-klassement.

Komende winter wil de Nederlander bekijken op welke wijze hij met een competitief toestel de Rotterdammers kan verrassen.

Bron: http://www.ad.nl/airrace/article1721805.ece" onclick="window.open(this.href);return false;
Grz.
Jan
Post Reply

Return to “Airshow news!”